Ook al zit er statiegeld op kleine plastic flesjes, de inname daarvan blijft flink achter. Van alle plastic flessen die op de markt komen, wordt 69 procent ingezameld via statiegeldautomaten. Daarvan bestaat krap een kwart uit kleine statiegeldflessen.
Als plastic flessen uit het pmd-afval worden meegerekend, werd vorig jaar 74 procent van alle plastic drankflessen ingezameld. Dat meldt Verpact, dat namens de industrie verantwoordelijk is voor de inzameling.
"De wettelijke inzameldoelstelling gaat over alle plastic drankflessen, ook die zonder statiegeld. Flessen van sap en zuivel zijn bijvoorbeeld niet statiegeldplichtig", stelt Verpact. De industrie mag maximaal 5 procent van de plastic flessen uit het pmd-afval meetellen om de wettelijke doelstelling op het gebied van inzameling te halen – of daar dichter bij in de buurt te komen.
Per jaar komen er circa 1 miljard kleine plastic flessen op de markt en 700 miljoen grote flessen. Het blijkt in de praktijk lastig om consumenten ertoe te bewegen om ook kleine plastic flesjes in te leveren bij de statiegeldautomaat. Meer inzamelpunten zou een goede stap vooruit zijn, maar weinig partijen zijn gemotiveerd om zo'n automaat neer te zetten.
"Ze vinden het vaak een heel gedoe", zo stelt een woordvoerder van Verpact. Er zijn momenteel circa vijfduizend inzamelpunten, maar dat aantal moet op zijn minst worden verdubbeld. Er zijn zo'n 23.000 inzamelpunten waar je plastic statiegeldflessen kunt doneren. Als je je flessen daar inlevert, krijg je zelf geen statiegeld, maar gaat dat naar het goede doel. Ook telt het mee voor de inzameldoelstellingen.
Ook op blikjes zit statiegeld, en wel sinds april 2023. De inzameling daarvan verloopt voortvarend. "Het aantal statiegeldblikjes dat wordt ingeleverd is snel gestegen naar zo'n 75 procent. De groei gaat daarmee sneller dan die van plastic flesjes."
Bron: Nu.nl
Meer over:
statiegeldMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!