Zorgen over gebruik ongewenste stof TCPP in autostoeltjes van Joolz
07-10-2017
•
leestijd 3 minuten
•
588 keer bekeken
•
Uit de recente autostoeltjestest van de Consumentenbond kwam naar boven dat het model ‘Izi Go Modular by Besafe’ van Nederlandse fabrikant Joolz in hoge mate de ongewenste stof TCPP bevat. Dat is niet verboden, maar deskundigen zetten grote vraagtekens bij het gebruik van deze stof in kinderproducten. Allereerst omdat niet voldoende aangetoond kan worden dat de stof niet schadelijk is voor de kindjes die in het autostoeltje zitten, en daarnaast omdat er alternatieven voor handen zijn waardoor het gebruik van TCPP simpelweg niet nodig is. Maar zowel bezorgde ouders als de Consumentenbond die bij Joolz verhaal gingen halen, kregen nul op het rekest.
Mogelijk kankerverwekkend
TCPP is een vlamvertragende stof waarvan het gebruik sinds 2015 volgens de Europese richtlijnen verboden is in speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar. Dit omdat twee zeer nauwverwante stoffen (TDCP en TCEP), die wél voldoende onderzocht zijn, kankerverwekkend zijn bevonden. Omdat niet voldoende onderzocht is of TCPP kankerverwekkend is, én omdat twee verwante stoffen na onderzoek wel schadelijk blijken te zijn, is besloten om TCPP ook op de lijst voor verboden stoffen in speelgoed voor kinderen onder de 36 maanden te plaatsen. Best raar dus, dat het voor autostoeltjes waar pasgeboren kinderen in vervoerd worden, nog niet verboden is. Volgens de Consumentenbond zullen die regels binnenkort ook strenger worden, maar op dit moment mag een fabrikant wettelijk gezien dus TCPP gebruiken in een autostoeltje voor kinderen. Het betreffende autostoeltje van Joolz is geschikt voor kinderen tot 1 jaar.
TCPP gebruiken hoeft niet
Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat het stoeltje ‘Izi Go Modular’ van Joolz 5300 mg TCPP per kilo bevat. Volgens toxicoloog Martin van den Berg is dat een zeer hoog gehalte van een stof waar op dit moment een hoop onzekerheden over zijn. Standpunt van de Consumentenbond is dat de stof niet in een kinderstoeltje hoort en dat het ook niet hoeft. Stoeltjes van andere fabrikanten die in de test zijn meegenomen hebben ook een stoeltje dat voldoet aan alle veiligheidseisen, en daar zit de stof niet in. Joolz maakt gebruikt van het Be Safe autostoeltje met een eigen hoes van Joolz, en in die hoes zit de TCPP. Be Safe verkoopt dat stoeltje ook zelf, met hun eigen hoes, en daar zit de stof niet in. Een andere fabrikant uit de test, Stokke, verkoopt óók het Be Safe stoeltje met een eigen hoes en ook deze fabrikant gebruikt geen schadelijke stoffen. “Het is dus duidelijk dat het ook zonder schadelijke stoffen kan”, stelt woordvoerder Joyce Donat. Ook de bond kon bij Joolz geen oplossing voor verontruste klanten voor elkaar krijgen, Joolz liet hen bij eerder contact weten dat gebruik van de schadelijke stof nodig was.
Voorzorgsprincipe
Martin van den Berg, toxicoloog aan de Universiteit Utrecht, stelt dat bij de bescherming van kinderen, of het nou gaat om speelgoed of zoals in dit geval om autostoeltjes, er honderd procent zekerheid moet zijn over kinderveiligheid. In dit geval, met de kans op schadelijke effecten van TCPP, zou voor kinderproducten als deze dan ook het voorzorgsprincipe moeten gelden volgens van den Berg. De fabrikant zou eerst door middel van onderzoek nieuwe informatie moeten inwinnen om te kunnen garanderen dat het kind geen gevaar loopt met deze stof, en zolang dat niet te garanderen is zou een fabrikant deze stof niet moeten gebruiken volgens professor van den Berg.
Reactie Joolz
Joolz wilde niet ingaan op de uitnodiging van Kassa om in de studio te reageren. Wel laat Joolz ons schriftelijk weten dat zij de productie aanpassen en in de nieuwe autostoeltjes geen TCPP meer gaan gebruiken. Ouders die hier nog vragen over hebben kunnen Joolz gratis bellen via 085-4014329 (op maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 22:00 uur en op zondag van 9:00 tot 18:00 uur). De volledige reactie van Joolz kun je
HIER
lezen.