Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kijkje in de net-niet-keuken: tankstationbroodjes

21-09-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1110 keer bekeken
  •  
195x90_sandwich_01.jpg
De verse broodjes in de tankstations worden tegenwoordig voor je neus gesmeerd en geserveerd. Is dat wat? Tijd voor een test! Topkok Pierre Wind ging daarom met Kassa de snelweg op.
Kan beter
Houdbare broodjes-kaas-in-plasticfolie zijn niet meer - tankstations verkopen tegenwoordig luxe broodjes, van ciabatta's tot zuurdesembroodjes. Kassa testte de 'Broodjes van de Maand' en de koffie bij vijf grote tankstations aan de snelweg in de randstad. De 'net-niet-keuken' concludeert Pierre Wind na zijn bezoekjes aan BP, Esso, Shell, Texaco en Total. "In vergelijking met vroeger is de kwaliteit een stuk verbeterd. Het kan ook nog een heel stuk beter."
Broodjes
Zo is het brood van Total niet lekker knapperig afgebakken en heeft de bacon zwarte randjes. Het broodje van Shell is te spaarzaam belegd met makreel. De brie van Esso is van goedkope kwaliteit en heeft daardoor weinig smaak. De gyros tzatziki van Texaco wordt koud geserveerd. Dat geldt ook voor de beefreepjes van BP. Dat geeft geen lekker 'mondgevoel' concludeert Pierre. 
Snel snel snel
Opvallend is, aldus de topkok, dat er met veel haast wordt gewerkt. Alles wat tijd bespaart wordt toegepast. Zo wordt de omelet van Total slechts opgewarmd: het ei wordt voorgebakken aangeleverd. De makreel van Shell wordt in geperste staven geserveerd. Pierre Wind: 'Het is lekkerder als je het even losprakt en de bruine randjes wegsnijdt!' De tzatzikisaus van Texaco is gewoon van Remia.
Koffie
De kwaliteit van de koffie loopt flink uiteen. Esso en BP doen het aardig. De koffie van Total, Shell en Texaco scoort minder goed. Pierre Wind: "De koffie is vaak te waterig; ik mis de echte koffiesmaak". Ook vindt de topkok de serveertemperatuur te heet, daardoor gaat de echte koffiesmaak verloren. Over Total: "Je wordt er wel warm van, maar het is geen koffiegeluk".
Hygiëne
De tankstations zijn gebonden aan de HACCP-hygiënecode. Dat betekent dat geen handschoenen hoeven te worden gedragen bij het bereiden van de broodjes. De ingrediënten worden onafgedekt maar wel gekoeld bewaard. Er moet volgens de hygiënecode worden gewerkt. Toch zagen de werkplekken er niet in alle tankstatyions even schoon uit. Bij Texaco lagen de resten van het vorige broodje nog op de snijplank en zat er filet americain aan het rooster. "Er wordt soms slordig gewerkt", vond Pierre. "Dat kan hygiënischer".
Oordeel
Pierre Wind: "als reiziger ben ik enigzins tevreden, maar het is geen culinair genot. Sterker nog: als kok vind ik het een wandaad dat dit wordt geserveerd. Vooral omdat de kwaliteit een stuk beter kan. Iets meer aandacht, iets meer moeite, iets betere ingrediënten. Als de puntjes op de i worden gezet is er een boel winst te maken".
Welke broodjes stonden er op het menu? Total Bakery
Broodje van de maand: ciabattabrood met kaas, bacon en omelet
Prijs: €4,30
Koffie: €1,20 (250 ml) van 100% UTZ Certified Arabicabonen van Douwe Egberts.
Oordeel Pierre: 5,8
Mening Pierre: het broodje had langer in de oven gemogen, het is niet helemaal goed afgebakken. Het ei is kant-en-klaar en waterig. De koffie ruikt naar water en smaakt een beetje bitter. Je wordt er warm van, maar het is geen koffiegeluk. Beetje bitter. Esso On the Run café
Broodje van de maand: baguette Brie de Luxe
Prijs: €3,95
Koffie: €1,30 van Douwe Egberts (250 ml)
Oordeel Pierre: 6,0
Mening Pierre: met dit flinke broodje kom je de dag wel door. Het is niet met liefde gemaakt. Het ziet er lekkerder uit dan het smaakt. Het broodje is niet goed afgebakken en doorstaat de kraakproef niet. De brie is te koud en is 'fabrieksbrie'. Er is veel betere brie te krijgen. Daardoor heeft het weinig smaak. De sla is al dood. Een grote beker koffie, maar ik proef wel de koffiesmaak. Een oké bakkie. Texaco GO the fresh way
Broodje van de maand: gyros tzatziki
Prijs: €3,95 maar normaal €4,75
Koffie: €1,50 van Segafredo Zanetti (250 ml)
Oordeel Pierre: 6,5
Mening Pierre: de gyros is koud! Erg jammer dat die niet even wordt opgewarmd. De tzatzikisaus komt uit een fles van Remia. Jammer dat die niet vers is. BP Wild Bean Café
Broodje van de maand: Specialty Beef Ranger Special . Pain d'antan met beefreepjes, sweet chili, ijsbergsla, geraspte cheddar en chilimayonaise.
Prijs: €3,49
Koffie: €1,60 (270 ml van Arabicabonen) UTZ Certified in samenwerking met Douwe Egberts.
Oordeel Pierre: 7,3
Mening Pierre: het brood is niet goed afgebakken. Een groot broodje, daarmee krijg je waar voor je geld. Jammer dat de beefreepjes koud zijn en niet mogen worden opgewarmd. Dat kan veel beter! De koffie is een flinke beter van goede kwaliteit. Shell Deli2Go
Broodje van de maand: zuurdesembrood met makreel, tomaat, ijsbergsla en remouladesaus 
Prijs:€ 4,25
Koffie: €1,95 van Puro koffie Fairtrade/Max Havelaar (210 ml)
Oordeel Pierre: 7,5
Mening Pierre: het broodje is aan de dure kant. Het deeg kraakt en dat is goed. Het smaakt niet echt naar zuurdesembrood. Er is te weinig beleg voor de hoeveelheid brood. De tomaat is al glazig en is dus een paar uur geleden gesneden, niet helemaal vers. De makreel is geperst en zou eigenlijk even met een vork geprakt moeten worden. De bruine randjes moeten worden weggesneden. Wel leuk dat er een broodje vis te krijgen is! Wat een enorme beker koffie. Het smaakt een beetje waterig.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!