Op verzoek van supermarkt Lidl gaat het keurmerk Fair Produce ook asperge- en aardbeientelers controleren en certificeren. Het bestuur van de stichting heeft dat maandag besloten.
Misstanden
Vanwege misstanden werd Fair Produce in 2012 opgericht door champignontelers. Het keurmerk garandeert dat het product tegen een eerlijke beloning en onder goede arbeidsomstandigheden is geproduceerd.
Ook de aspergeteelt is in het verleden in opspraak geweest. Dat kwam vooral door de Somerense aspergelteelster José Janssen die werd veroordeeld tot 3 jaar celstraf voor uitbuiting en mensenhandel. Ze liet buitenlandse aspergestekers 7 dagen per week tot 14 uur per dag werken.
Experiment
Een handvol aardbeien- en aspergetelers heeft afgelopen seizoen al met het keurmerk geëxperimenteerd. De leveranciers van aardbeien en asperges aan Lidl worden nog voor het komende oogstseizoen gecontroleerd. Andere belangstellenden kunnen zich vrijwillig aanmelden, legde projectleider Peter Baltus maandag uit.
Deelnemende aardbeien- en aspergetelers worden onder andere gecontroleerd op naleving van de cao, huisvesting van het personeel en beloning. Omdat aardbeien en asperges buiten worden geteeld, moet er nog wel nagedacht worden over de invloed van het weer. ,,Bij warm weer moet de oogst toch van het land en kan strikte naleving van de arbeidstijden tot problemen leiden’’, legde Baltus uit.
Fair Produce
Vrijwel alle champignonbedrijven in Nederland werken nu met Fair Produce. Of dat succes in de grotere asperge- en aardbeienteelt ook te halen is, durft Fair Produce niet te zeggen.
ANP