Kassa’s Leefstijlprogramma: tweede meting Erasmus MC
03-04-2021
•
leestijd 4 minuten
•
2251 keer bekeken
•
Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en zelfs één op de zeven heeft te maken met obesitas. Begin januari zijn we daarom gestart met Kassa’s Leefstijlprogramma.
Tijdens dit traject volgen we acht gemotiveerde Kassa-kijkers, die gezamenlijk een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) aangaan. Hierbij gaan ze werken aan een gezonde(re) leefstijl. Er wordt uiteraard gekeken naar afvallen en bewegen, maar ook naar onderliggende zaken zoals slaaptekort, stress en medicijngebruik. Het GLI-traject waar de deelnemers onderdeel van uitmaken duurt in totaal twee jaar. Meer informatie over zo’n leefstijlinterventie is hier te vinden.
Nulmeting
Medio december zijn onze leefstijldeelnemers Carlo, Henk, Joke, Josefina, Marja, Myriam, Patricia en Ron in het Erasmus MC geweest voor een zogeheten nulmeting. Onder leiding van prof. dr. Liesbeth van Rossum werden toen onder meer gewicht, buikomvang, bloedwaardes, lichaamssamenstelling en rustverbranding gemeten.
Daarna zijn zij met begeleiding van diëtist en leefstijlcoach Jolande van Teeffelen zowel individueel als in groepsverband stap voor stap gaan werken aan een gezondere leefstijl. De deelnemers voelen zich al een stuk fitter, maar blijkt dat ook uit de tweede meting in het Erasmus MC?
Tweede meting
Jazeker! Zo is het Joke - door meer op haar voeding te letten én meer te gaan bewegen - in drie maanden tijd gelukt om van ‘obesitas’ naar ‘overgewicht’ te gaan. Ze is bovendien maar liefst zeven kilo vet kwijt. Ook voor Marja is er mooi nieuws. “Ik heb vandaag te horen gekregen dat de medicatie voor mijn cholesterol gehalveerd kan worden. Daar ben ik heel blij mee.”
Bij Josefina vertaalt haar gezondere leefstijl zich nog niet in gewichtsverlies of een verminderde buikomvang. “Maar ik vóél me wel fitter. En ik zeg ook altijd: ik ben ook niet dik geworden in één maand tijd.”
Myriam komt met een glimlach naar buiten. “De artsen zijn blij, dus dan ben ik ook blij. En wat ik nu doe, kan ik ook goed volhouden.” Ook Patricia, met haar 70 jaar de oudste van groep, zit te glunderen. “Ik wilde eerst het bijltje erbij neergooien, omdat ik maar weinig ben afgevallen. Maar toen bleek dat ik maar liefst 10 centimeter buikomvang minder heb. Tien centimeter! En mijn vet wordt omgezet in spieren. Dus het gaat nu écht beginnen.”
Testosteron richting normaalwaarde
En dan de mannen. Carlo is maar liefst 22 kilo kwijt, zijn bloeddruk is weer op normaal niveau en zijn cholesterolwaardes zijn gedaald. Ron en Henk hebben allebei vet om weten te zetten in spier. Bij Ron is zijn buikomvang maar liefst 12 centimeter minder geworden.
En bij Henk is er nóg een gunstige ontwikkeling. Zijn testosteron was vrij laag. “Dat zien we vaak bij mannen die obesitas hebben. Het testosteron gaat omlaag, dat is vaak een gevolg van te veel buikvet”, aldus Van Rossum. De testosteronwaarde van Henk hangt nu alweer bijna tegen de normaalwaarde aan.
Verschil
Dat het bij de een iets harder gaat dan bij de ander, is goed te verklaren volgens Van Rossum. “Er spelen heel veel factoren een rol. De een heeft veel meer overgewicht dan de ander. Of heeft het al veel langer. Maar als er écht niets zou gebeuren, dan is het goed om te kijken wat daarachter zit.” Dat kan bijvoorbeeld stress, slaaptekort of medicatie zijn die de gewichtsafname belemmeren. “Of – zoals we bijvoorbeeld hier in de groep zien – is dat iemand misschien wel een schildklieraandoening heeft of in het verleden ernstige dingen heeft meegemaakt. Dat kan ook de effecten afremmen.”
Volgens Van Rossum doet deze groep het erg goed. “Maar wat we vooral willen laten zien, is dat mensen niet zoveel moeten kijken naar ‘die paar kilo’ die je dan afvalt. Maar wat gebeurt er van binnen in het lichaam? Dat de lichaamssamenstelling verandert (bijv. de buikomvang die afneemt), dat de bloedwaarden beter worden, maar ook dat mensen beseffen dat ze mentaal opknappen. Dus heel de mens verandert. En juist al die kleine stapjes, die zijn daarin belangrijk.”
Meedoen met Kassa’s Leefstijlprogramma?
Natuurlijk kan ook jij gaan werken aan een gezondere leefstijl. Op onze site plaatsen we de komende maanden in het dossier Kassa’s Leefstijlprogramma wekelijks artikelen, video’s met voeding- en beweegtips en vlogs van onze deelnemers.
En lees hier meer over vier Gecombineerde Leefstijlinterventie-programma’s die worden vergoed vanuit de basisverzekering. Neem contact op met je huisarts om te kijken of je in aanmerking komt voor een GLI en/of een doorverwijzing.