In Kassa’s Leefstijlprogramma volgen we enthousiaste Kassa-kijkers die gezamenlijk werken aan een gezonde(re) leefstijl. Eén van hen is de 54-jarige Henk uit Rotterdam. Hij is sinds het begin van de coronacrisis zo’n 15 kilo aangekomen, onder meer doordat hij aanzienlijk minder beweegt dan daarvoor. Internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum is nauw betrokken bij onze deelnemers en legt uit waarom het juist nú belangrijk is om aan een gezonde(re) leefstijl te werken.
Gecombineerde Leefstijlinterventie
Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en zelfs één op de zeven heeft te maken met obesitas. Begin januari zijn we daarom gestart met Kassa’s Leefstijlprogramma. Tijdens dit traject volgen we een aantal Kassa-kijkers, die gezamenlijk een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) aangaan. Hierbij gaan ze werken aan een gezonde(re) leefstijl. Er wordt uiteraard gekeken naar afvallen en bewegen, maar ook naar onderliggende zaken zoals slaaptekort, stress en medicijngebruik. Het GLI-traject waar de deelnemers onderdeel van uitmaken duurt in totaal twee jaar. Meer informatie over zo’n leefstijlinterventie is hier te vinden.
ICT’er Henk (54)
Henk is één van de Kassa-kijkers die we het komende half jaar volgen. In zijn jonge jaren heeft hij in de haven gewerkt, waarbij je de hele dag klimt en klautert. Maar sinds hij twaalf jaar geleden in de computerbranche terecht is gekomen, heeft hij een zittend beroep gekregen. Hij beweegt te weinig en daardoor wordt hij steeds iets zwaarder.
Sinds de coronacrisis is Henk maar liefst vijftien kilo aangekomen. “Ik ben nu veel meer thuis. Normaal struinde ik in het weekenden veel rommelmarkten af, waarbij je aardig wat meters maakt. En ik had twee keer in de week congressen waarvoor je veel moet lopen (van + naar het station en op het congres zelf), maar dat gebeurt nu allemaal online. En als je dan ook zo weinig mogelijk naar de supermarkt probeert te gaan, worden je bewegingen wel echt tot een minimum beperkt.” Bij zijn meting in het Erasmus MC medio december bleek dat Henk inmiddels een BMI van ruim 33 heeft en dus obesitas heeft.
Een andere zwakte van Henk is dat hij op de markt in Rotterdam vaak kant-en-klaarmaaltijden koopt in grote horecabakken. "Het eten is waanzinnig goed, alleen niet per se gezond. Sinds ik meedoe met het leefstijlprogramma, ga ik er nog wel naartoe. Maar dan voor een praatje en kom ik thuis met havermout of iets anders gezonds."
Corona en overgewicht
Al sinds het begin van de coronacrisis valt het op dat er op de IC’s veel mensen met overgewicht liggen. Begin januari zijn cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat bijna 8 op de 10 van de coronapatiënten op de intensive care overgewicht heeft. En 1 op de 3 heeft zelfs ernstig overgewicht.
Begin november 2020 hebben ruim zeventig artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties daarom een aanmoedigingsbrief gestuurd naar ministers De Jonge, Van Ark en Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In deze brief staan argumenten waarom het belangrijk is om in deze coronatijd een gezonde leefstijl aan te houden én dit breed te communiceren.
Eén van de ondertekenaars is prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC. “Dat advies is overgenomen en tijdens de Kerst is een eerste kleine campagne gelanceerd. En het wordt steeds kort benoemd tijdens de persconferenties. Maar er komen nu grote nieuwe campagnes aan. Dat dreigde nog even te stranden door het demissionaire kabinet, maar dit dossier kan nu tóch doorgang vinden.”
Aandacht voor gezondere leefstijl
Het is volgens Van Rossum belangrijk om aandacht te vragen voor een gezonde leefstijl. “We hebben nu te maken met een acute pandemie boven op een chronische pandemie. Je kunt je immuunsysteem versterken en jezelf wapenen. En het helpt ook voor je mentale welzijn.” Het is volgens haar nooit te laat om te beginnen. “Al verlies je ‘maar’ vijf procent van je gewicht, dan kan je immuunsysteem al aanzienlijk verbeterd worden.”
Leefstijl en corona
“Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine stappen maak je al een verschil”, zo valt te lezen op de site Leefstijlencorona.nl.
Het RIVM heeft in samenwerking met thema- en kennisinstituten leefstijladviezen in tijden van het coronavirus ontwikkeld. Er wordt advies gegeven over verschillende thema’s, waaronder ‘mentale gezondheid’, ‘voeding’, ‘sociale interactie’, ‘bewegen’ en ‘alcohol, roken en drugs’. Zo vind je er tips wat je zelf kunt doen en van welke hulp je eventueel gebruik kunt maken.
Op de site van het Partnerschap Overgewicht vind je een stappenplan 'aanpak overgewicht en obesitas'. Hier lees je ook meer over mogelijke ‘medische’ oorzaken en bijdragende of instandhoudende factoren die een rol kunnen spelen bij overgewicht en obesitas.
Meedoen met Kassa’s Leefstijlprogramma?
Natuurlijk kan ook jij gaan werken aan een gezondere leefstijl. Op onze site plaatsen we de komende maanden in het dossier Kassa’s Leefstijlprogramma wekelijks artikelen, video’s met voeding- en beweegtips en vlogs van onze deelnemers.