De Kassa-deelnemers worden begeleid door leefstijlcoach Jolande van Teeffelen, met wie ze ook virtuele groepsbijeenkomsten hebben over voeding. Daarnaast krijgen ze begeleiding op het gebied van bewegen door Babette Bakker. Amber haakt aan bij één van de meetings, waarbij de deelnemers bespreken tegen welke obstakels ze aanlopen én op welke manier ze het plezier in bewegen weer terugvinden.
Vervolgens gaat Amber met Myriam (Den Haag), Joke (Rhoon) en Patricia (Barendrecht) op pad om respectievelijk te schaatsen, wandelen en badmintonnen. Alle drie merken ze dat het bewegen ook vooral mentaal iets oplevert. Patricia (70) maakt steeds grotere rondes met haar hond en gaat dat er ook zeker in houden: “Ik zat best wel een oud omaatje te worden. En nu is dus die discipline heb van de dagelijkse beweging, voel ik toch dat ik fitter ben.”
Een groot deel van de groep maakt gebruik van de gratis app Ommetje van de Hersenstichting. Deze app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en wordt inmiddels door ruim 800.000 Nederlanders gebruikt. Na iedere wandeling verschijnt er een interessant hersenfeitje in je scherm.
Amber nodigt Erik Scherder uit om samen ‘een ommetje’ te maken. “Als je gaat lopen en bewegen, neemt je hartfrequentie en bloedsomloop toe. Ook naar je brein. En het brein reageert daar heel goed op; je kunt je beter concentreren en je emoties beter reguleren. Je krijgt dan vooral wat meer controle op negatieve emoties”, aldus Scherder. Bewegen kan dus een positieve bijdrage leveren aan een gezonde(re) leefstijl.
En dat bewegen doen we juist véél te weinig. Iets waar sinds corona meer over wordt gesproken, “maar er was in 2012 al een pandemie”, zegt Scherder. “En die heet ‘zitten’, physical inactivity. We zijn massaal gaan zitten. Jaarlijks overlijden 5,3 miljoen mensen aan ziektes die gerelateerd zijn aan zitten. Zoals diabetes type-2, hart- en vaatziekten en obesitas. Je kunt je voorstellen dat als je afweersysteem zwakker is geworden door een inactieve leefstijl, je een virus als corona meer kansen biedt. Ik zeg niet dat je het anders níet had gekregen, maar nu is de kans dat je ernstig ziek wordt groter.”
Verschillende sectoren zitten nu aan tafel bij de overheid. “Daar komt nu een advies uit naar de Tweede Kamer. Daarvan uit moeten iconische maatregelen komen. Niet terug naar het oude normaal, want zitten is abnormaal. Dat willen we niet meer. Weer gewoon bewegen, dat moet het nieuwe normaal zijn.”
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!