Wil je met de feestdagen mooie roodgelakte nagels? En ben je benieuwd welke lak lekker aanbrengt en goed blijft zitten? In Kassa worden zes merken vegan nagellak met groene claims zoals 'natuurlijk', 'plantaardig' en 'puur' getest door een kritisch testpanel. En we zoeken uit wat er eigenlijk in vegan nagellak zit. Benieuwd? Lees en kijk dan snel verder.
Voor deze test hebben we vegan nagellak van zes verschillende merken onder de loep genomen. Hieronder zie je welke merken nagellak dat zijn én wat de prijs van iedere nagellak is.
Om de lakjes uitgebreid te kunnen testen, roepen we de hulp in van een (thuis)testpanel bestaande uit acht nagellakliefhebbers. Sanne, Toon, Karlijn, Marlous, Chaira, Gitta, Yshara en Petra gaan thuis zes weken lang aan de slag met de potjes nagellak, en lakken elke week hun nagels met een nieuw potje.
De testers zien niet welk merk nagellak ze gebruiken, want de potjes zijn afgeplakt. Gedurende de week vloggen ze over hun bevindingen en geven bij elke nagellak een oordeel over het aanbrengen, de houdbaarheid op de nagels en andere aspecten die hen opvallen. Alle testers uit het panel geven op basis daarvan elk lakje een eindcijfer.
Daniel Smedeman is nail artist én mede-eigenaar van een nagelsalon in Amsterdam waar alleen veganistische en clean producten worden gebruikt. Ook is hij werkzaam achter de schermen bij fotoshoots en modeshows.
Behalve het testpanel beoordeelt óók Daniel de vegannagellakjes. Hij vindt de textuur, het kwastje en de dekking belangrijke aspecten om op te letten. Ook Daniel geeft alle lakjes een cijfer.
Daniel is enthousiast over het kwastje van de HEMA nagellak, want met soepele haartjes en een rond uiteinde brengt deze fijn aan. Het testpanel is minder enthousiast over de houdbaarheid op de nagels, het algemene oordeel is dat hij wel snel afbladdert. Bij de lak van MaxFactor valt Daniel op dat deze dof opdroogt, dat geeft volgens hem een "stroef gevoel" op de nagel.
De termen vliegen je bij deze nagellakjes om de oren. Ze zijn veganistisch, natuurlijk, puur, groen… Maar wat is er eigenlijk veganistisch aan nagellak? Chemici Mimi den Uijl en Pim Linnebank van de Universiteit van Amsterdam bekijken de ingrediëntenlijst van de verschillende potjes.
Zij leggen uit dat in nagellak soms vermalen luizen worden gebruikt om mooie rode kleurstof te krijgen. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van een eiwit dat er bij het opsmeren van de nagellak voor zorgt dat het een soepele laag wordt die snel opdroogt. Deze ingrediënten met dierlijke oorsprong zitten dus niet in vegannagellak.
Maar er zijn daarnaast ook nagellakjes die niet als 'vegan' worden gepromoot, maar die het op basis van de ingrediënten wél zijn. Dat komt doordat er ook in deze nagellakjes geen stoffen van dierlijke oorsprong inzitten. Naast 'vegan'worden de termen 'natuurlijk' en 'plantaardig' ook vaak gebruikt bij de promotie van vegan nagellak.
Maar in hoeverre is er sprake van 'natuurlijk'? En is dat ook beter?
Tijd voor de uitslag! Welke nagellak wordt het beste beoordeeld? Hieronder volgt de ranglijst.
De eerste plaats is voor de Etos. Mooi rond borsteltje, droogt glanzend op én blijft volgens het panel goed zitten.
Scoort vanwege de mooie dekking en het soepele kwastje. Helaas brokkelt deze nagellak wel snel af.
Net een voldoende voor Sally Hansen.
Gedeeld eindcijfer met O.P.I., maar omdat deze nagellak veel minder duur is, eindigt MaxFactor op de vierde plek.
Met ruim 23 euro was dit met afstand de duurste nagellak uit de test, maar het was geen favoriet.
Op de laatste plaats eindigt Rimmel. Zowel het panel als de deskundige waren niet onder de indruk van deze nagellak.
In de uitzending van 25 november 2023 besteedden we aandacht aan kunstnagels. Wat weinig mensen weten, is dat er in deze nagels zogenaamde acrylaten zitten die voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen.
Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel. De reportage zie je hieronder.
Meer over:
nagels, nagellak, nagellakset, nagellaktest, nagelsalons, gelnagels, gelnagellak, vegan, veganistischMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!