Veel supermarkten bieden een breed scala aan plantaardige producten aan en shoarma is daarop geen uitzondering. Maar welke vega(n) shoarma is het beste qua prijs, ingrediënten en smaak? Panelleden Pascal Labrie, chef en eigenaar van Karma Kebab, Nana Asare van Connecting Flavors en TikTok-kok Soraya Riem nemen de proef op de som.
We nemen zes soorten plantaardige shoarma onder de loep, verkrijgbaar bij verschillende supermarkten:
Het testpanel bestaat uit drie kenners met een passie voor smaak. Pascal Labrie, chef en eigenaar van Karma Kebab, weet als geen ander hoe je plantaardige gerechten naar een hoger niveau tilt. Nana Asare, bekend van Connecting Flavors, brengt zijn expertise in wereldse smaken mee. En dan Soraya Riem, de TikTok-kok die met diens creatieve recepten en aanstekelijk enthousiasme een groot publiek inspireert.
In zes rondes krijgen de drie juryleden ieder een eigen portie. De juryleden weten niet welk merk ze eten en ze proeven nooit tegelijkertijd dezelfde shoarma, zodat ze elkaar niet kunnen beïnvloeden. Iedere soort is bereid in een pan met olijfolie, volgens de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat.
De jury let op verschillende aspecten van de shoarma, waaronder (na)smaak, mondgevoel, structuur en overige opvallende kenmerken. De beoordeling is gebaseerd op de persoonlijke smaak van drie juryleden, die ieder een score geven op een schaal van 1 tot 10, met hele of halve punten. Het gewogen gemiddelde van deze scores bepaalt de einduitslag.
Nadat de jury de zes verschillende plantaardige shoarma’s heeft getest en beoordeeld op smaak, structuur en algehele beleving (van droot en taai tot sappig en smaakvol) is de uitslag als volgt.
Helaas eindigt Go Vega onderaan met een teleurstellende 2,8. De jury vond deze shoarma veel te droog en hard, waardoor het eetplezier ver te zoeken was. De textuur werd zelfs vergeleken met LEGO – een duidelijke no-go.
Met een score van 4,3 komt La Vie Est Belle op de een-na-laatste plek. Ook deze shoarma was volgens het panel droog en hard, met een vlakke, nietszeggende smaak. Soraya vond de nasmaak ‘onprettig’ en merkte op dat de shoarma zelfs iets zoets had, wat niet in de smaak viel.
Vemondo scoort iets beter met een 4,8, maar weet de jury nog niet te overtuigen. Soraya omschreef de textuur als ‘sponzig’, terwijl Pascal het eerder met draadjesvlees vergeleek. Nana vond de structuur ‘prettig’, maar de bittere nasmaak haalde het geheel naar beneden.
De Jumbo-variant krijgt net een voldoende: een 5,6. Opnieuw viel het woord ‘sponzig’ meerdere keren. Nana omschreef de shoarma "alsof je Spongebob zoent." Pascal vond de smaak ‘te vlak’, terwijl Soraya deze shoarma ‘nog best oké’ vond.
Op de tweede plek eindigt de shoarma van Terra met een krappe voldoende: een 6,0. Het panel was te spreken over de structuur en het mondgevoel. "Wel een bite en een beetje juicy," aldus Pascal.
En de winnaar is… Vivera, met een 7,5! De jury was unaniem: “Dit is de beste plantaardige supermarkt shoarma.” De structuur werd als prettig ervaren, geen nare nasmaak en prima gekruid. Toch had Nana een kleine kanttekening: "Er zit wat mij betreft te veel komijn in."
Meer over:
kassa test, vega, shoarma, vega shoarma, plantaardige shoarma, vegetarische shoarma, ah, jumbo, plus, dirk, ekoplaza, lidl, pascal labrie, nana asare, soraya riem, albert heijnMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!