Denk je aan de winter, dan denk je aan stamppot. En wat hoort er in stamppot? Precies, een rookworst. Op de markt verschijnen steeds meer biologische varianten van de overheerlijke worst. Daarom doet Kassa een biologische rookworstentest en zoeken we uit waar je de lekkerste biologische rookworst koopt. Wie wordt de winnaar? En welke rookworst kun je volgens onze deskundigen misschien maar beter links laten liggen? Dat zie je hier!
We hebben biologische rookworsten gekocht van het huismerk van drie supermarkten, namelijk die van Albert Heijn, de Jumbo en de Plus. Bij een biologische supermarkt kochten we rookworsten van Brandt & Levie en St. Hendrick. Eén rookworst bestelden we online. Dat is de rookworst van Grutto.
De jury bestaat uit onze huiskok en rookworstliefhebber Nick Toet. Daarnaast geeft Slager en blogger Josja Haagsma – ook wel bekend als Meat Josja – haar deskundige oordeel. Zij won in 2019 de prijs voor beste jonge slager van Europa. Tot slot keurt ook Hans van Borre – die een biologische slagerij heeft in Castricum – de rookworsten.
Zij beoordelen de zes biologische rookworsten op verschillende kenmerken, zoals uiterlijk, geur, structuur en smaak.
Alle geteste biologische rookworsten lagen gekoeld in het schap. Om een eerlijke test uit te voeren is er gekeken naar de ingrediëntenlijst. Van deze zes rookworsten heeft geen één worst exact dezelfde ingrediënten.
Deze zes exemplaren worden door het testpanel gekeurd. Allereerst deze drie exemplaren uit verschillende reguliere supermarkten.
De volgende drie exemplaren hebben we bij een biologische supermarkt óf online gekocht.
Er zijn zes worsten getest, en het testen deden we dan ook in zes rondes.
Per ronde kregen de juryleden elk een andere rookworst voorgeschoteld. In één ronde kreeg Nick bijvoorbeeld de rookworst van de Albert Heijn, Josja een exemplaar van Grutto en Hans die van de Plus. Dit zodat de leden van het panel elkaar niet zouden beïnvloeden.
We beginnen met de verliezer. Dat is de rookworst van de Plus. De rookworst is slordig, sponzig, droog en vast. Ook vindt de jury dat er weinig smaak aan zit. Deze biologische rookworst krijgt van de jury een 5,3.
Op de één-na-laatste plaats staat Grutto met een 6,7. Over deze rookworst was de jury het meest verdeeld. Wat betreft uiterlijk heeft de worst een ongelijkmatige dikte en rookplekken. Die rookplekken ontstaan doordat de worst waarschijnlijk tegen een andere worst aan heeft gehangen in het droogproces. Ook is de worst erg vet. Toch vindt de jury de smaak niet tegenvallen.
Met een 7,3 staat de biologische rookworst van Brandt & Levie op de vierde plaats. De worst heeft een lekkere geur en is goed sappig. De jury is het erover eens dat deze worst een eigen smaak heeft, maar dat is in dit geval eerder een positief dan een negatief gegeven. De worst heeft een echte rooksmaak en wordt als "lekker" omschreven.
Op de derde plaats staat de biologische rookworst van de Albert Heijn met een 7,7. Deze rookworst heeft volgens de jury een prachtige, aantrekkelijke roodbruine kleur met een heerlijke geur. Hij is alleen net iets te smeuïg, aldus het panel.
Op de tweede plaats staat St. Hendrick met een mooie 8,2. De jury vindt de rookworst mooi glad, met een fijne rookworstgeur en qua smaak goed in balans. Hans zegt er het volgende over: "Als een worst goed is, eet je door. Deze heeft dat."
De worst doet Josja denken aan een knakworst en noemt het "een worst voor het hele gezin."
En dan de winnaar. Met een 8,7 komt de Jumbo op de eerste plaats. Deze biologische rookworst is volgens de jury "bijna perfect" met een volle smaak en fijne rookgeur. Hij heeft een mooie egale kleur en structuur met een prettig velletje. Voor Nick is de vetverhouding "helemaal bueno!".
De biologische rookworst is overigens een seizoensproduct. De Plus en Albert Heijn hebben ons laten weten dat de rookworst vanaf de zomerperiode tijdelijk uit het assortiment gaat.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!