Er zijn zoveel producten op de markt, dat je niet ontkomt aan keuzestress. In ‘Kassa: Test Case’ testen we voor jou, samen met de familie Beerthuis uit Gorssel, de meest uiteenlopende producten. Eén van die testen is: de vegetarische filet americain-test!
Vegetarisch eten wordt steeds populairder. De schappen van de supermarkten liggen er vol mee en fabrikanten spelen er slim op in. Zo heb je vegaburgers, vegaschnitzels, vegaworstjes, vegetarische paté en… vegetarische filet americain! In 2016 testte Kassa de vleesvariant, nu is het hoog tijd om de vegetarische variant te proeven.
Filet americain is gemaakt van rauw gemalen rundvlees waar saus aan toegevoegd wordt. Hoewel slagers het vaak zelf maken, is het product ook te vinden in de schappen. Tegenwoordig zie je ook de vegetarische variant liggen en daar zijn een aantal van op de markt. Er is een variant gemaakt op basis van tuinbonenbloem en andere varianten bestaan weer uit melk. Wat veel vegetarische filet americain gemeen hebben, zijn kruiden en specerijen als mosterd, knoflook, paprika en peper.
Er gaan verschillende geruchten rond over de herkomst van filet americain. Eén daarvan is dat het ontstaan is in Café Americain, in het American Hotel op het Leidseplein in Amsterdam. Daar zou het op 10 juli 1895 geserveerd zijn aan de Nederlands exotisch danseres en vermeend spion Mata Hari. Een ander gerucht is dat het in 1920 bedacht is door een Belgische kelner. Er gaat zelfs een gerucht rond dat een Belgische voetballer Martino het heeft bedacht.
Volgens keurslager Paul Brandskan is tartaar bedacht in 1900 en komt het oorspronkelijk uit Duitsland. Het magere rundvlees werd toen gedraaid tot gehaktballen. De Belgen hebben er later kappertjes, mosterd en augurk bij toegevoegd. Er werd een vers ei op de tartaar gelegd en de kappertjes, augurk en mosterd werden los geserveerd. In de Tweede Wereldoorlog deden de Amerikanen ketchup erop voor de zoetigheid en zo ontstond volgens Brandskan filet americain.
De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Het totale verbruik van vlees en vleeswaren was in 2019 per hoofd van de bevolking 77,8 kilo (in 2018 was dat 77,2 kilo). Bron: Wageningen Economic Research.
We kopen de volgende vegetarische filet americain (smaak naturel):
- Smaeck Crème américain naturel (gekocht bij AH) | €2,75
- Vegetarische Slager Petit filet à l’Americain (gekocht bij AH) | €2,35
- Lidl Vegetarische filet americain | €1,49
- Jumbo Vegetarische Filet Americain | €2,09
- Kips Vega Filet a l’americain | €1,49 (wij betaalden €1,59)
Het eigen merk van Albert Heijn (AH Vega filet americain) nemen we niet mee in deze test. De receptuur lijkt identiek aan die van het huismerk van Jumbo. We hebben de twee supermarkten gevraagd of het gaat om een uniek en exclusief recept, maar beide supermarkten geven daar geen duidelijk antwoord op. We hebben daarom gekozen voor het product dat op dat moment het goedkoopst was: het huismerk van Jumbo.
Sharon de Miranda is tv-kok en zit al vanaf 2015 bij het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten. Ze heeft een eigen kookschrift gemaakt en in opdracht van provincie Flevoland is ze een duurzaam circulair restaurant aan het opzetten. Het menu is gebaseerd op het EatLancet-dieet: 80 procent is plantaardig (groente, fruit, peulvruchten) en voor 20 procent is er ruimte voor dierlijke eiwitten (minimaal 3 sterren). De kaart verandert elke drie maanden en is seizoensgebonden. Er worden alleen lokale producten gebruikt.
Johan van Uden is meesterslager en eigenaar van slagerij en speciaalzaak Chateaubriand in Heemstede. Hij weet álles over vlees, iets wat ontbreekt in deze vegetarische filet americain-test.
Chatilla van Grinsven is professioneel basketballer, vegetariër en zet zich in voor dierenwelzijn. Ze is ambassadeur voor de Partij van de Dieren. Daarnaast is zij de winnaar van het RTL4-programma ‘De Verraders’.
Roel Gilissen was voorheen chef-kok in het vijf sterrenhotel Hotel Des Indes in Den Haag, nu is hij als chef-kok aan de slag gegaan in Café Americain van het bekende Hard Rock Hotel Amsterdam American. Precies, dé plek van het gerucht dat daar filet americain is bedacht. Een gerucht dat het American Hotel niet kan bevestigen. Sharon, Johan en Chatilla zoeken Roel op in het hotel en zullen daar de vegetarische filet americain gaan testen.
Daarnaast heeft de familie Beerthuis de gehele buurt opgetrommeld om met z’n allen te gaan testen. In totaal zullen zeventien personen de vegetarische filet americain blind testen; dertien buurtbewoners en vier deskundigen.
Ruim 1 op de 3 volwassenen is minder vlees gaan eten. Voor 8 op de 10 Nederlanders is vlees geen dagelijks kost meer. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De verschillende merken vegetarische filet americain worden getest op vijf onderdelen: smaak, structuur, uiterlijk, geur en smeerbaarheid.
Het oordeel van de deskundigen telt voor tachtig procent, het eindoordeel van de familie Beerthuis en de gezinnen telt voor twintig procent mee. Nadat alle cijfers verrekend zijn, komen we uit op de volgende uitslag.
Twee van de vijf vegetarische filet americain krijgen een dikke onvoldoende. De vegetarische filet americain van de Lidl eindigt als laatste in onze test met een 3,8. De vegetarische filet americain van de Vegetarische Slager scoort niet veel hoger en krijgt een 4. De winnaar is SMAECK met een 7,3.
1. Smaeck | €2,75 (150 gram) | Eindcijfer: 7,3 | De smaak is lekker en zoetig, het uiterlijk komt redelijk overeen met de ‘echte filet americain’, maar het is net iets te oranje. Het ruikt niet sterk, maar de structuur is wat stug en korrelig. De smeerbaarheid is goed.
2. Kips | €1,49 (125 gram) | Eindcijfer: 7 | De smaak is kruidig, peperig en pittig. Het uiterlijk lijkt op de ‘echte filet americain’. De structuur is wat grof en klonterig. Het heeft een sterke vlezige geur. De smeerbaarheid is goed.
3. Jumbo | €2,09 (150 gram) | Eindcijfer: 6,6 | De smaak is oké en zoetig, de nasmaak is wat pittig. Het uiterlijk is te oranje en de geur is licht en niet overheersend. Structuur is goed maar wat grof. De smeerbaarheid is goed.
4. Vegetarische Slager | €2,35 (120 gram) | Eindcijfer: 4,0 | De smaak is vreemd en de nasmaak is niet lekker. Het ruikt naar te veel tomaat en het stinkt. De kleur is iets donkerder dan de rest. De structuur is korrelig en er zitten stukjes in. Een enkeling zegt dat het “niet te eten is”. De smeerbaarheid is goed.
5. Lidl | €1,49 (150 gram) | Eindcijfer: 3,8 | De smaak is niet prettig en te zuur. Ook de geur is wat aan de zure kant. Het ziet er oranje uit. De structuur is papperig. De smeerbaarheid is goed.
NB: De prijs van de Kips Vega Filet a l'americain is na de opnames gewijzigd van €1,59 naar €1,49.
Benieuwd naar de andere testen? Bekijk hier de volledige uitzending van Kassa: Test Case.
Benieuwd naar de lekkerste ijskoffietest? Klik dan hier.
Twijfel je waar je op moet letten met stuntsteps? Wij helpen je een keuze te maken!
En in de zomer het water op met een supboard? Bekijk dan hier onze test. Of wil je toch liever in het park naar de sterrenhemel kijken? Kijk dan hier welke sterren-app je dan moet hebben.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!