Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister Kuipers: "Geen geld voor behandelcentra post-COVID"

  •  
08-12-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
11417 keer bekeken
  •  

Demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers gaat geen extra geld vrijmaken voor behandelcentra en behandelingen voor post-COVID patiënten. Hij zegt dat in een gesprek met Kassa, dat in de uitzending van zaterdag 9 december uitgebreid aandacht besteedt aan de ziekte waarbij zo’n 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten kampen. Het volledige interview zie je in de video bovenaan dit artikel.

Bijschrift redactie (12 december 2023)

We hebben n.a.v. onze uitzending veel reacties en vragen over behandelingen in Duitsland ontvangen. Helaas is long COVID-zorg in Duitsland zonder Duitse zorgverzekering en huisarts niet beschikbaar voor patiënten uit Nederland. Daarnaast zijn er (ook) in Duitsland lange wachtlijsten en hebben veel klinieken een patiëntenstop. We hopen dat er in Nederland snel een behandeling mogelijk wordt.

Wij blijven het volgen.

Harde boodschap

Volgens Kuipers is het nog te vroeg voor vergoeding van behandelingen die niet wetenschappelijk zijn getest. Kuipers vindt daaraan nog teveel risico's kleven en wil eerst meer onderzoek. Hij realiseert zich goed dat dit een hele harde boodschap is voor de 450.000 patiënten die kampen met post-COVID, waarvan 90.000 met zeer ernstige klachten. Voor hen is nu helemaal geen behandeling mogelijk.

Eén van deze patiënten is de nu 30-jarige Melissa. Zij kampt na een coronabesmetting met zeer ernstige gezondheidsklachten door long COVID. In februari van dit jaar bezochten we haar al eens en deed ze bij Kassa haar verhaal. Maar sindsdien is haar situatie helaas niet verbeterd. Integendeel.

Minister Kuipers: "Meer onderzoek nodig"

De demissionair minister benadrukt dat het bij post-COVID gaat om langdurige klachten, waarvan we de exacte ontstaanswijze niet begrijpen, geen aangrijpingspunten hebben en nog geen medicamenteuze behandeling hebben. En dus is er eerst nog meer onderzoek nodig. 

Kuipers: "Dat is buitengewoon frustrerend voor patiënten, dat herken ik heel erg goed. Maar tegelijkertijd helpt het om het eerlijke verhaal te vertellen. En dat is dat als je al die punten allemaal niet hebt voor deze klacht, dan zul je daar onderzoek naar moeten doen."

In Duitsland wordt wél resultaat geboekt, waarom niet in Nederland?

Het beleid van demissionair minister Kuipers wijkt af van dat in Duitsland. Daar zijn 109 door de staat gefinancierde, speciale post-COVID klinieken opgezet. Daar wordt al resultaat geboekt en geëxperimenteerd met bestaande behandelingen en medicatie, zoals Prednison.

Dat wordt in veel gevallen wel vergoed. Duitsland stelt dat de pandemie niet voorbij is zolang post-COVID niet voorbij is.

Patiëntenorganistatie woest: "Patienten kunnen niet wachten"

Directeur Diewke de Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL reageert furieus op de minister: “Deze patiënten kunnen niet vijf jaar wachten tot er grondig bewezen behandelmethoden zijn. We moeten nú toepassen wat we nú al weten. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicatie die voor andere ziektes al bewezen effectief en veilig is. Nederland moet zo snel mogelijk het Duitse voorbeeld volgen."

"Nederland heeft een andere visie"

Nederland heeft een andere visie, zo stelt Kuipers. Hij legt de bal bij de ziekenhuizen die hiervoor budget hebben. Als zij met experimentele behandelingen willen beginnen, zullen ze dat uit eigen middelen moeten financieren én zal de patiënt vooraf moeten instemmen met de risico’s die daarbij bestaan.

Minister Kuipers voegt daar overigens aan toe dat patiënten gewoon terecht kunnen bij de huisarts, fysiotherapeut of een medisch specialist.

Reacties van verschillende zorginstanties

Kassa heeft contact opgenomen met Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorginstituut Nederland en heeft deze partijen gevraagd om een reactie.

De vragen én de individuele reacties van de hierboven genoemde partijen, kun je via onderstaande link (.pdf) nalezen.

Kijk ook de andere Kassa-reportages over long COVID

Het interview met minister Kuipers was onderdeel van wat in zekere zin een thema-uitzending over de problematiek rondom de behandeling van long COVID genoemd mag worden. In de uitzending bezochten we óók de inmiddels 30-jarige Melissa, die in februari van dit jaar al eens in Kassa vertelde over de ernstige gezondheidsklachten die ze als gevolg van long COVID ondervindt.

Helaas is haar situatie er niet op vooruitgegaan, integendeel. In onderstaande reportage zie je hoe het nu met haar gaat.

Het artikel gaat verder na onderstaande video.

Daarnaast gaat Amber met verschillende medici en andere deskundigen in gesprek over de vraag wat er voor deze 'vergeten' groep patiënten zou kunnen – én moeten – gebeuren. Die reportage zie je hieronder. Aanvullende informatie én de reactie van een vijftal zorginstanties lees je in dit artikel.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor