Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Reële kans op verhoging rente op studieschuld

27-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2322 keer bekeken
  •  
studentenkamer huurprijzen 1127

Studenten zijn bang voor een verhoging van de rente op hun studieschuld, meldt Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).  ISO-voorzitter Lisanne de Roos noemt de stijgende rente de "zoveelste financiële klap in het gezicht van studenten." 

De rente wordt elk jaar vastgesteld voor een periode van vijf jaar voor studenten die datzelfde jaar afstuderen. "De hoogte van de rente komt tot stand op basis van het gemiddelde effectief rendement op een vijfjarige Nederlandse staatsobligatie in het voorafgaande collegejaar. In de afgelopen jaren was de rente altijd negatief, wat ervoor zorgde dat de rente op de studieschuld 0 procent bedroeg", aldus de studentenorganisatie.

Mogelijk 'duizenden euro's' aan rente

De economische situatie zoals die nu is en stijgende inflatie kan ervoor zorgen dat de rente op studieschuld de komende jaren boven de 1,5 procent komt te liggen. "Na de loze belofte over het niet meetellen van de studieschuld voor een hypotheekaanvraag en de karige compensatie voor de leenstelselgeneratie, blijkt nu dat studenten mogelijk honderden euro’s per jaar aan rente moeten gaan betalen. Tegen de tijd dat studenten hun hele studieschuld hebben afbetaald, kan dat gaan om duizenden euro’s. Dat is serieus veel geld wat gepaard gaat met serieus veel zorgen", zegt De Roos. 

Andere hoge kosten voor studenten

De rente is niet het enige wat studenten meer kost, ook de gestegen huur- en energieprijzen, kosten voor boodschappen en de verwachte stijging van het collegegeld voor studiejaar 2023-2024 tellen mee. "De oplopende bedragen leiden tot financiële zorgen onder studenten", aldus De Roos.

Lage rentes zijn een ‘unicum’

Een woordvoerder van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) laat weten dat de zorgen van studenten worden begrepen. Volgens hem is het belangrijk te realiseren dat de historisch lage rentes echt een unicum waren.

"Bovendien gelden voor studieschulden nog altijd bijzonder sociale aflosvoorwaarden: wie weinig verdient betaalt niets, en daarboven blijft wat je aflost afhankelijk van je inkomen. En als de rente aan het einde van dit jaar omhooggaat, verandert er voor veel mensen die hun studieschuld aflossen op korte termijn niets.

De rente op studieschulden wordt in die aflosfase namelijk steeds voor een periode van vijf jaar vastgezet. Na de studie blijft het percentage van dat moment dus vaststaan voor de aankomende vijf jaren." ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor