Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Kamerplanten: dit zegt de bladkleur over de gezondheid
04-08-2020
•
leestijd 3 minuten
•
2738 keer bekeken
•
De één heeft er twee, de ander heeft het hele huis ermee vol… Kamerplanten! De bladeren van een plant zijn een goede indicatie over de gezondheid van de plant. Maar wat betekenen bijvoorbeeld gele en bruine bladeren? We leggen het je uit.
Planten zorgen voor zuurstof en nemen fijnstof op die ze vervolgens niet meer uitstoten. Ze zijn dus erg effectief en het is dan ook belangrijk om ze goed te verzorgen. Het kan voorkomen dat de groene bladeren geel of bruin worden, het blad opkrult, de bladeren droog zijn of dat de plant veel blad verliest. Hiervoor zijn talloze oorzaken.
Gele en bruine bladeren
Als een plant kleine gele of bruine plekjes op het blad krijgt, krijgen ze te weinig water. Maar zijn het grote, donkere vlekken? Dan heeft de plant juist te veel water gekregen. Wortels verdrinken vervolgens en gaan rotten. De oplossing: geef de plant minder water en zorg dat het water goed afgevoerd kan worden, door middel van gaten onderin de pot. Je kunt de pot op een schoteltje doen, waar het water opgevangen wordt. De plant kan dat water alsnog rustig opnemen.
Als het blad geel wordt aan de bovenkant van de plant, heeft dit vaak te maken met een tekort aan calcium. De bodem kan daardoor te zuur worden en bepaalde voedingsstoffen kunnen dan niet meer opgenomen worden. Je kunt een plant in calciumrijke potgrond doen om calciumtekort te voorkomen. En wordt het blad geel aan de onderkant? Dit kan te maken hebben met te veel water óf de oorzaak is tocht.
Ook goed om te weten: een plant kan ook gele vlekken krijgen in een nieuwe omgeving. Vaak zie je dit bij planten die nieuw gekocht zijn.
Lang is gedacht dat planten de lucht zouden kunnen zuiveren, maar uit onderzoek dat gepubliceerd is in het blad Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, blijkt dat planten de lucht binnenshuis niet snel genoeg zuiveren om een effect te hebben op de luchtkwaliteit in je huis of kantooromgeving. De experimenten lieten zien dat de snelheid waarmee planten de lucht zuiverden, meerdere malen lager lag dan de snelheid waarmee een gebouw de lucht ververst. Volgens de onderzoekers is het effect dat planten op de luchtkwaliteit hebben verwaarloosbaar.
Plant verliest veel blad
Plotseling bladverlies kan komen door een groot verschil in temperatuur, ineens te veel licht of zeer koude tocht. Het kan ook gebeuren als je de plant overpot naar een sierpot. Dan moet de plant wennen aan de nieuwe situatie. Dit geldt ook voor planten die je net nieuw hebt gekocht.
Blad krult op of hangt slap
Als het blad opkrult of slaphangt, heeft dit óf te maken met een tekort aan water óf juist een te veel aan water. Mocht dit niet het geval zijn, kan weinig warmte of koude tocht het probleem zijn.
Uitgedroogd blad
Als de bladeren uitgedroogd zijn en makkelijk kunnen afbreken, heeft dat vaak te maken met onregelmatig water geven, bijvoorbeeld als je één week wel water geeft en twee weken niet. Daarnaast kan plotseling veel warmte of te weinig licht de boosdoener zijn.
Bladkleur vervaagt
Als de bladkleur vervaagt, heeft dit te maken met de hoeveelheid licht die de plant krijgt. Sommige planten hebben veel licht nodig, andere planten weer helemaal niet. Let er dus op dat je de juiste plant op de juiste plek zet.
Hier moet je regelmatig op letten!
Zwarte of witte stipjes, kleine gaatjes in de bladeren en/of een pluisachtige waas duiden vaak op schimmel of ongedierte. De ergste aanslag kun je met een keukenpapiertje weghalen. Geef planten regelmatig plantenvoeding om plagen te voorkomen.
Daarnaast moet je regelmatig het vochtgehalte controleren. Zoals je hierboven al meerdere keren hebt gelezen, is een te veel of te kort aan water een grote boosdoener. Voel aan de potgrond of die vochtig genoeg is.