Kamer steunt verhoging leidingwaterbelasting
11-11-2013
• leestijd 2 minuten
Een Kamermeerderheid van in elk geval de regeringspartijen VVD en PvdA steunt een verhoging van de leidingwaterbelasting met een aflopend tarief maar zonder plafond. Huishoudens gaan daarin rond de 30 euro belasting betalen op waterverbruik, voor de allergrootste industriële verbruikers kan de rekening oplopen tot 1,2 miljoen euro.
Waterleidingbelasting
De Kamer debatteert dinsdag al voor de derde keer met staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over diens Belastingplan. Onderdeel daarvan is de waterleidingbelasting. De variant die de steun krijgt van VVD en PvdA is ook de favoriet van Weekers.
Grootverbruikers
In diens oorspronkelijke plan zouden grootverbruikers zoals bijvoorbeeld Tata Steel (het vroegere Hoogovens) miljoenen euro's waterbelasting gaan betalen. Dat ging de Tweede Kamer te ver, maar Weekers' tweede voorstel, met een plafond bij een verbruik van 100.000 kuub water, kreeg evenmin de goedkeuring van de Kamer.
Drie varianten
Hij stelde vervolgens drie varianten voor waarbij de opbrengst voor de begroting (205 miljoen euro) gehaald wordt en grootverbruikers toch enigszins worden ontzien, zonder dat de klappen nu ineens vallen bij het midden- en kleinbedrijf. De prikkel om zuiniger met water om te gaan, voor gewone huishoudens maar ook voor grote bedrijven, blijft overeind. Tegelijk worden mkb-ondernemingen en agrarische bedrijven enigszins ontzien met een belasting van ruim 1200 euro.
Prikkel om te vergroenen
Volgens PvdA-Kamerlid Ed Groot komen Tata Steel en de voedingsmiddelenbedrijven niet eens toe aan dat hoogste tarief. Hij schat in dat zij enkele tonnen belasting over hun waterverbruik gaan betalen. ,,Op een omzet van meer dan 1 miljard euro lijkt me dat te dragen. Het voordeel van deze variant is dat je een prikkel houdt bij de megaverbruikers om te vergroenen. Dat geld gebruik je om de lasten voor het mkb iets te verlagen.''
Ook Helma Neppérus (VVD) is tevreden. ,, Iedereen gaat meer betalen, maar bedrijven worden meer gespaard dan in de oorspronkelijke plannen.''
ANP