Kamer op de bres voor extraatje minima
12-06-2014
• leestijd 2 minuten
Alle minima moeten het eenmalig extraatje dat het kabinet hen heeft toegezegd ook echt krijgen. Nu is het zo dat het kabinet dat extraatje alleen aan bijstandsgerechtigden overmaakt. Werkenden en gepensioneerden met een laag inkomen moeten het bij de gemeente aanvragen. Ze moeten vervolgens maar afwachten of het ook wordt toegekend.
Niet weigeren
Dat zeggen de Kamerleden Steven van Weyenberg (D66) en Mariëtte Hamer (PvdA) naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf van donderdag. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken moet volgens hen regelen dat gemeenten het extraatje niet mogen weigeren als iemand aan de criteria voldoet.
Benadelen
,,Ik vind het vreemd dat Klijnsma werkenden die weinig verdienen en gepensioneerden benadeelt'', zegt Van Weyenberg. ,,Deze mensen hebben net zoveel recht op dit extraatje als iemand met een bijstandsuitkering.'' En Hamer: ,,Het kan niet zo zijn dat de ene gemeente het extraatje wel aan een AOW'er uitkeert, en de andere gemeente besluit dit niet te doen. De PvdA zal de staatssecretaris dan ook om opheldering vragen.''
Een woordvoerster van Klijnsma laat weten dat het wel degelijk de bedoeling is dat iedereen die er recht op heeft het extraatje ook krijgt. Maar er is enige gemeentelijke vrijheid om bijvoorbeeld te voorkomen dat mensen met een groot vermogen, maar met een laag inkomen, de bonus ook opstrijken.
Extraatje
Het extraatje, dat op Prinsjesdag werd aangekondigd, bedraagt voor gezinnen 100 euro, voor een alleenstaande ouder 90 euro en voor een alleenstaande 70 euro. Het geldt voor iedereen met een inkomen tot maximaal 110 procent van het minimumloon.
Het CDA betwijfelt overigens of het extraatje wel een goed idee is. Volgens Kamerlid Pieter Heerma is het in strijd met het idee dat werken moet lonen. Bovendien zijn de uitvoeringskosten erg hoog: 10 van de 70 miljoen gaan daaraan op, aldus Heerma.
ANP