Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer eist maatregelen voor betaalbare energierekening

16-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2070 keer bekeken
  •  
Geld energie lamp

De Tweede Kamer heeft enkele dagen voor Prinsjesdag de druk op het kabinet flink opgevoerd om tóch nog met extra maatregelen te komen voor het najaar, om ervoor te zorgen dat mensen hun energierekeningen kunnen betalen. Energieminister Rob Jetten beloofde al afsluitingen van gas en elektra te voorkomen, maar voor veel partijen is dit niet genoeg.

Jetten is aan het kijken naar verschillende varianten van een prijsplafond voor gas en elektriciteit, zegt hij in debat met de Tweede Kamer. Het kabinet overweegt zo'n systeem voor de lange termijn. Ondanks positieve geluiden van enkele energieleveranciers kan zo'n maatregel dit najaar waarschijnlijk niet worden ingevoerd, aldus de minister voor Klimaat en Energie. 

Partijen eisen maatregelen

PvdA'er Joris Thijssen vindt het een "hard gelag" dat het niet meer mogelijk lijkt "om meer te doen voor mensen die in de problemen dreigen te komen". Volt-leider Dassen noemde het "heel pijnlijk om te zien dat we in de uitvoeringsorganisaties blijkbaar zo krap zitten dat we in dit soort crises onze eigen mensen niet meer kunnen helpen".

"Komende winter, help die middenklasse, die lage inkomens, help die mkb'ers", bepleitte Silvio Erkens, Kamerlid namens de VVD. Volgens JA21-voorman Joost Eerdmans leggen bijna alle partijen de "eis" op tafel dat er dit jaar nog maatregelen moeten komen. "Welke het zijn maakt bijna niet meer uit, maar vooral dát er wat gebeurt."

Kamerleden moedeloos

Andere partijen zien nog een kleine kans, hoewel veel Kamerleden hun frustratie en moedeloosheid uitten over de hoge prijzen en de beperkte mogelijkheden om daar wat tegen te doen. 

"Ik heb de minister nog niet horen zeggen dat níéts meer kan", zei Lammert van Raan (Partij voor de Dieren). "Focus alsjeblieft op wat wel kan", zei ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis tegen Jetten. D66'er Raoul Boucke noemde de Kamer "eensgezind in haar oproep om het maximale te doen om huishoudens dit jaar nog te helpen".

Energieleveranciers komen eerder met prijsplafond dan verwacht

Tijdens een gesprek met de Tweede Kamer gaf energieleverancier Vattenfall aan in november of december een prijsplafond in te voeren. Eneco denkt aan januari. Maar Jetten bleek verbaasd te zijn over die termijnen, omdat uit gesprekken die zijn ministerie met energiebedrijven voert, blijkt dat er langer nodig is. 

Uit een gesprek tussen dat Jetten met koepelorganisatie Energie Nederland had, bleek dat zij een invoering van het prijsplafondsysteem per 1 januari wel “erg ambitieus” vinden. Vooral voor de vele kleinere energieleveranciers zou het moeilijk zijn.

“Energiecrisis slaat keihard in”

Een prijsplafond past volgens Jetten binnen de maatregelen die het kabinet op de lange termijn treft om ervoor te zorgen dat huishoudens hun rekeningen kunnen blijven betalen. Op korte termijn richt de minister zich op het voorkomen van afsluitingen. 

Jetten erkende dat de energiecrisis "keihard inslaat bij mensen thuis en bij ondernemers". Hij beloofde de Kamer zijn best te blijven doen en "alles eruit te persen" om te kijken "wat er boven dat forse pakket voor 2023 mogelijk is" voor het najaar. ANP.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor