De NS heeft zondag met de storing die heel het treinverkeer platlegde "een zeer slechte beurt" gemaakt, vindt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Volgens spoorvakbonden hadden er wel treinen kunnen rijden.
De staatssecretaris wil om de tafel met de NS-directie en noemt de manier waarop de vervoerder met de storing is omgegaan "echt onder de maat."
"Ik wil van de NS precies horen waarom het hele treinverkeer plat is gelegd en waarom er geen vervangend vervoer is geregeld. Reizigers kregen weinig informatie en geen alternatief en daarmee was de aanpak van deze storing echt onder de maat", zegt staatssecretaris Heijnen in een schriftelijke reactie. "Ik wil dan ook van de directie van NS weten hoe zij ervoor gaat zorgen dat dit in de toekomst niet nog een keer gebeurt."
De spoorvakbonden FNV en VVMC stellen dat treinen zondag wel hadden kunnen rijden. Henri Janssen (FNV Spoor) wijst erop dat het materieel aanwezig was. Alleen wist NS niet precies waar. Dat had echter geen probleem hoeven zijn, aldus de FNV.
Ook VVMC, de vakbond voor rijdend personeel, zegt dat de treinen gewoon hadden kunnen rijden. In een reactie laat die bond weten "verbaasd" te zijn dat al het treinverkeer werd stilgelegd. "Sommige stoptreinen hadden kunnen rijden", aldus bestuurder Wim Eilert.
In 2017 zijn volgens Janssen (FNV) de spoorsystemen gecentraliseerd en geautomatiseerd. "Ik heb toen gewaarschuwd dat ze bij calamiteiten moeten kunnen schakelen. Maar dat is allemaal wegbezuinigd. Dan krijg je dus dit soort rendementsdenken. Dit is het uitpersen van de citroen."
De storing had invloed op het systeem dat de actuele planningen maakt voor treinen en personeel. Maandag rijden alle treinen weer volgens de dienstregeling. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!