Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet haalt 8,3 miljard minder belasting op

25-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_euro_05.jpg
Het kabinet heeft dit jaar te maken met een aantal forse tegenvallers in de belastinginkomsten en premieontvangsten van in totaal 8,3 miljard euro. Het gaat onder meer om de winstbelasting (2 miljard lager), de inkomstenbelasting (2,4 miljard minder) en de btw (2,1 miljard minder).
Door de economische crisis kopen mensen ook minder auto's of juist extra zuinige, die minder kosten in de belasting. Mensen drinken en roken ook minder. Dat leidt tot 0,5 miljard euro minder aan opgehaalde motorrijtuigenbelasting en 0,6 miljard minder aan accijnsinkomsten.
Gelijk
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakte dat vrijdag bekend na de ministerraad. Het begrotingstekort over dit jaar loopt mede door de inkomstentegenvallers op tot 3,3 procent. Dat is gelijk aan wat het Centraal Planbureau in maart raamde, maar wel 0,7 procent hoger dan het kabinet bij zijn aantreden raamde. Sinds maart is het ,,beeld verslechterd'', aldus Dijsselbloem.
Tegenvallers
Bij de uitgaven zijn er ook tegenvallers. Het kabinet is dit jaar naar verwachting 500 miljoen euro meer kwijt aan werkloosheidsuitkeringen en maximaal 500 miljoen euro extra aan de Europese Unie.
Compensatie
De tegenvallers worden aan de uitgavenkant gecompenseerd door een aantal meevallers, onder meer bij de kinderopvang (200 miljoen) en in de zorg (100 miljoen), vooral door lagere uitgaven aan geneesmiddelen (400 miljoen). Ook betaalt het Havenbedrijf Rotterdam 300 miljoen terug. Om het gat aan de uitgavenkant van de begroting te dichten krijgen de ministeries geen compensatie voor prijsstijgingen (opbrengst 700 miljoen euro).
Geen verrassing
Premier Mark Rutte was vrijdag niet verrast door de tegenvallers op de belastinginkomsten. Die kon je volgens hem zien aankomen. Rutte wees erop dat de tegenvallers aan de uitgavenkant meevallen.
Verbetering
Dijsselbloem wees erop dat het tekort van 3,3 procent een forse verbetering is ten opzichte van de afgelopen jaren. Nederland heeft van Brussel voor dit jaar respijt gekregen voor de begrotingsnorm van 3 procent, maar moet die volgend jaar wel halen. Of daarvoor extra bezuinigingen nodig zijn, beslist het kabinet deze zomer.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!