Kabinet bekijkt of 'coronatestbewijs' meer vrijheden kan bieden
18-02-2021
•
leestijd 2 minuten
•
138 keer bekeken
•
Op korte termijn laat het kabinet weten of er een app met een 'coronatestbewijs' komt. Die moet versoepelingen mogelijk maken, zonder dat het aantal besmettingen toeneemt. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat volgende week mogelijk al een knoop wordt doorgehakt.
Voor festivals en evenementen kan een coronatestbewijs een uitkomst zijn. Ook is het in te zetten voor werknemers. Die kunnen via de app een negatieve testuitslag laten zien, waardoor ze naar kantoor kunnen komen.
Gezondheidsraad: privacy waarborgen
Het kabinet heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd. Die stelt een aantal voorwaarden. "Testbewijzen moeten noodzakelijk en effectief zijn om de samenleving te heropenen en tegelijkertijd virusverspreiding terug te dringen", zegt de raad.
Daarnaast wil de raad dat de privacy goed gewaarborgd wordt en het beleid niet zal leiden tot discriminatie en onrechtmatige uitsluiting van mensen die zich niet laten testen. De vraag of de testbewijzen kunnen leiden tot meer vrijheden, hangt ook af van het 'algemene coronabeeld': "Dat betekent dat testbewijzen op het ene moment wel en later niet meer goed verdedigbaar kunnen zijn", schrijft de Gezondheidsraad. Het kabinet zou de testbewijzen mogelijk moeten schrappen op het moment dat het aantal nieuwe besmettingen snel oploopt.
Ondernemers: belangrijke stap
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie. De testcapaciteit is de laatste tijd flink uitgebreid en wordt ook nog verder uitgerold, waarmee het invoeren van een testpaspoort operationeel mogelijk is. Daar zijn samenleving en ondernemers ook bij gebaat, zo klinkt het.
Kappers nog niet overtuigd
De kappersbranche weet niet of een coronatestbewijs veel voor de sector zal uithalen. Dat laat een woordvoerster van kappersbranchevereniging ANKO weten. "Als het moet, dan doen we het, maar wij willen vasthouden aan de bestaande hygiëneprotocollen." "We zijn ervan overtuigd dat we ook veilig kunnen werken zonder die coronabewijzen. Het lijkt mij een heel gedoe en de vraag is wat je ermee oplost. Het hygiëneprotocol blijft met of zonder testbewijs overeind", aldus de woordvoerster. ANP