Het kabinet wil luisteren naar de kritiek op het koopkrachtpakket, zegt minister Sigrid Kaag (Financiën). Dat is samengesteld om de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten. Wel moet de Kamer ideeën om meer te doen voor mensen met een kleine portemonnee voorzien van een financieel plan, vindt Kaag.
Dat betekent dat partijen zelf duidelijk moeten maken hoe ze hun plannen willen gaan betalen. Het kabinet wil extra kosten niet in de staatsschuld laten lopen.
Eerder leek het erop dat het kabinet niet aan ruimere compensatie wilde meewerken.
De energietoeslag van 800 euro toekennen aan een grotere groep werd voorgesteld door de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie. Deze is nu alleen mogelijk voor mensen die maximaal 120 procent van het minimumloon verdienen. De twee partijen willen nu dat dit ook mogelijk wordt voor mensen met maximaal 130 procent van het minimumloon. Sommige steden richten hun armoedebeleid al op deze groep.
Volgens Karien van Gennip, minister van Sociale zaken Bovendien, zou het veel geld kosten om de toeslag toe te kennen aan een grotere groep.
Het kabinet heeft overwogen om huren te bevriezen of te verlagen, aldus Van Gennip. Er is ook gekeken naar algemene verlaging van de btw, alleen die maatregel blijkt erg duur. Ook is het wettelijk verhogen van het minimumloon qua uitvoering erg ingewikkeld.
Het debat wordt op een later moment voortgezet. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!