Jouw vragen over corona: deskundigen geven antwoord
21-03-2020
•
leestijd 5 minuten
•
96 keer bekeken
•
Kassa riep op om al je corona gerelateerde consumentenvragen in te sturen. Een selectie van deze vragen leggen we voor aan twee deskundigen; Gerard Spierenburg van de Consumentenbond en huisarts Jako Burgers.
Consumentenvragen
Gerard Spierenburg reageert in de uitzending op de volgende kijkersvragen:
De sportschool is dicht, moet ik nog wel contributie betalen?
Een begrijpelijke vraag, juridisch gezien moet je onderscheid maken tussen 2 situaties; Meestal sluit je een overeenkomst af met sportschool van paar maanden of een jaar. Zit je binnen die periode dan kun je in ieder geval niet opzeggen maar heb je juridisch gezien wel recht op compensatie. Zit je nou na die vaste periode, dan zou je in principe op kunnen zeggen. Maar je ziet dat heel veel bedrijven, want dit geldt voor meer sectoren dan alleen sportscholen, met hetzelfde probleem te maken hebben. Die kunnen allemaal niet leveren. Voor al die partijen geldt dat ze op zoek gaan naar creatieve oplossingen om consumenten tegemoet te komen, ik zou dan ook als consument even wachten met compensatie vragen of eisen. Want bedrijven krijgen het ook zwaar door deze crisis, als wij met z’n allen geld gaan terugvragen en die gaan plat dan is het ook slecht voor de economie. Dus ik zou het nu nog niet doen, ik vind het niet zo netjes.
Hoe zit het als je een NS-abonnement hebt voor de trein, maar je nu thuis moet werken door de coronacrisis? Kun je geld terugkrijgen?
Nee, je hebt geen recht op compensatie. De NS heeft een aangepaste dienstregeling maar je kunt nog met de trein reizen. De overheid zegt blijf thuis, het advies is ook blijf vooral binnen, dus het is heel netjes dat mensen zich daaraan houden maar juridisch gezien kun je nog steeds met de trein. Dus je kunt niet tegen de NS zeggen: je bent verplicht om mij geld terug te geven, want je kunt wel degelijk nog met de trein. Mochten de treinen niet meer rijden dan is het een ander verhaal. Geldt ook voor de sportscholen; we weten nog niet hoe lang die maatregelen nog gelden, zou het echt voor meerdere maanden zijn dan hebben we een andere situatie en zouden we het opnieuw moeten bekijken.
Als je extra betaalt voor sportzenders, zoals voor voetbal, en er nu geen sportwedstrijden zijn, kan ik mijn abonnement stopzetten?
Goede vraag, niet heel eenvoudig te beantwoorden want de provider levert in principe de dienst nog; heeft nog steeds een programmering. Maar je kunt je ook afvragen: Krijg ik nu geleverd wat ik mocht verwachten? Het antwoord is eigenlijk nee, want je kunt niet zien wat je wil zien zoals voetbal of Amerikaans basketbal. Wat je wel ziet is dat veel providers nu gratis filmzenders ter beschikking stellen dat is ook weer een mooie manier om te compenseren. Maar ook dan geldt als het nou echt voor meerdere maanden geldt, dan kan ik me voorstellen dat je het abonnement wel wil stopzetten.
Is er door de coronacrisis sprake van een andere situatie dan normaal?
Ja, normaal gesproken zijn wij als Consumentenbond natuurlijk heel hard voor bedrijven die niet doen wat ze beloven, hun afspraken niet nakomen, of consumenten duperen. Maar dit is even een andere situatie.
Medische vragen
Huisarts Jako Burgers reageert in de uitzending op de volgende medische kijkersvragen:
Huisartsen willen mensen op dit moment zo min mogelijk zien. Wanneer mag ik nu wel of niet naar de huisarts gaan?
Het klopt niet dat wij de mensen niet willen zien. Wij willen vooral mensen zien die echt ziek zijn en ook hulp nodig hebben. Dat wordt ook op ’t bandje van de meeste huisartsenpraktijken wordt dat aangegeven, dat als het nodig is mag je bellen, als het uitgesteld kan worden dan vragen we om later een afspraak te maken. En mensen kunnen gebruik maken van de website www.thuisarts.nl, gemaakt door het Nederlands Huisartsengenootschap, speciaal voor patiënten. Heel veel informatie over wanneer moet ik nou de huisarts bellen en wat kan ik zelf doen, dus ik zou mensen aanraden om daar eerst op te kijken.
Veel mensen vragen zich af; Kan ik me bij de huisarts laten testen op corona? Bijvoorbeeld als je een vitaal beroep hebt.
Nee dat kan niet. Testen wordt eigenlijk alleen in overleg met het GGD gedaan en dat was in de vorige fase, en nu is het zo dat alleen bij ernstig zieke mensen in het ziekenhuis een test wordt gedaan omdat het medisch beleid kan bepalen. Dus voor een hele grote groep die klachten heeft en zich afvraagt of het corona is of niet, wordt niet meer getest. En zeker niet via de huisarts. Tekorten spelen een rol, maar het heeft vooral met het medisch beleid te maken. Uitslagen van zo’n test spelen vaak niet zo’n grote rol. En wat ook meespeelt als je een keer zo’n test doet en hij is negatief, moet die vaak ook nog een keer herhaald worden.
Een vraag van een mevrouw die 70 jaar: Is of er nog wel plek voor mij op de intensive care, of gaan mensen van 40 voor?
Er is geen leeftijdsdiscriminatie. De artsen kijken wat de conditie van iemand is; Of iemand een gezond hart of longen heeft, veel medicijnen gebruikt. Dus dat zijn parameters die we gebruiken om te kijken; Is de hulp op de IC wel nodig. Dat is echt intensieve zorg. Dus je moet in redelijk goede conditie zijn, wil het ook echt zinvol zijn. Dus ouderen met allerlei beperkingen, die worden vaak niet meer beter op een Intensive Care. Dus je moet een hele goede selectie doen, en dat wordt niet alleen door de leeftijd bepaald maar door allerlei factoren.
Mijn dochter krijgt vandaag of morgen een kind, mag ik wel op kraamvisite gaan?
Je mag op kraambezoek gaan maar; 1,5 meter afstand! Dat is dus echt heel erg lastig. Maar 1,5 meter afstand betekent dat je bijna niet meer iemand anders kan besmetten. Dat betekent geen geknuffel met de moeder, geen geknuffel met de baby. Baby’s en jonge kinderen kunnen wel besmet raken, maar raken niet ernstig ziek. Zij kunnen echter wel weer een bron zijn voor iemand anders. Als opa en oma dan ook op bezoek komen, dan kunnen zij via de baby ook besmet kunnen worden. Dus dat is de reden. Je kunt op bezoek, maar hou afstand.
UPDATE Kassa 24-03: Naar aanleiding van de uitzending van Kassa van zaterdag 21 maart zijn er veel reacties binnengekomen van kraamverzorgsters over het kraambezoek. Zij hebben nadrukkelijk aangegeven dat kraambezoek NIET is toegestaan om zich te beschermen tegen eventuele besmetting door bezoekers. Zij hebben dit eerder doorgekregen van hun landelijke vereniging. Hiervan was ik niet op de hoogte. Ik ben uitgegaan van de adviezen van het RIVM die toen voor iedereen gelden. Maar strengere regels kunnen voor bijzondere groepen aangewezen zijn. Kraambezoek is dus NIET toegestaan, zeker nu de regels voor het contact tussen mensen verder zijn aangescherpt. Blijf dus thuis en maak gebruik van beeldbellen (met bijv. Facetime of Skype) om het pasgeboren kind te bewonderen en de ouders te feliciteren. Ik hoop dat u op deze manier toch kunt genieten van de contacten.
Ik ben via het bevolkingsonderzoek voor darmkanker opgeroepen voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis. Dit is uitgesteld tot nader orde vanwege coronavirus. Worden nu niet andere ernstige gevallen ten onrechte ondergeschikt?
Nee dat is niet zo. We willen de medische zorg zo goed mogelijk door laten gaan, daar zijn al deze maatregelen voor bedoeld. Het bevolkingsonderzoek is preventief, en heel veel testen die in eerste instantie positief zijn blijken bij vervolgonderzoek weer goed te zijn. En als er echt klachten zijn, of er is echt een reden om te denken ‘hier is iets mis’ dan kan je altijd geholpen worden.
* Na de reguliere uitzending besprak Amber Kortzorg live op Facebook nog een aantal vragen die bij ons binnenkwamen met Gerard Spierenburg van de Consumentenbond en huisarts Jako Burgers. Bekijk de video: