Jongeren met beperking willen toegankelijkere samenleving
16-05-2015
•
leestijd 2 minuten
•
71 keer bekeken
•
geleden vertelde Pauline Gransier dat ze door de veranderingen in de zorg bang is de regie over haar leven te verliezen. Nu neemt ze het heft in eigen handen en presenteert ze samen met een groep jongvolwassenen met een beperking een manifest voor een toegankelijkere samenleving.
Manifest
Het doel van het manifest 'Wij staan op!' is een verandering in het denken, doen en laten in de Nederlandse maatschappij teweeg te brengen. De groep bestaat uit tien jongvolwassenen met een beperking. Zij willen een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Ze zeggen: "Wij willen dat er mét ons gepraat wordt en niet óver ons. We willen een gedragsverandering in de samenleving. Wij zijn niet zielig, wij leven met een handicap en zoals je ziet is iedereen op zijn eigen manier beperkt. Wij zijn ervaringsdeskundigen in het leven met een handicap. Wij kennen ons lichaam als geen ander en wij ervaren de obstakels die er nu zijn. Meer dan dat ervaren wij beperkingen vanuit de samenleving die ons hinderen te zijn wie we willen zijn."
VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap
Op 13 december 2006 hebben de Verenigde Naties het 'Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap' (CRPD) aangenomen. In het
verdrag
staat wat de overheid moet doen om ervoor te zorgen dat de positie van mensen met een beperking verbetert. Nederland heeft het verdrag op 30 maart 2007 ondertekend, maar nog steeds niet geratificeerd.
Hier
zie je dat Nederland het enige land is in Europa, naast Ierland dat het VN-verdrag nog niet heeft geratificeerd.
Reactie politiek
Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid Otwin van Dijk zegt hierover dat het natuurlijk schandalig is dat Nederland het verdrag nog niet eerder geratificeerd heeft maar zegt hij, "beter laat dan nooit". Nederland is trager omdat wij eerst alle implicaties juridisch willen onderzoeken. In andere landen ratificeren ze het verdrag eerst en kijken daarna pas naar de consequenties. Uiteindelijk gaat het om het actieprogramma dat eronder ligt en het is belangrijk hoe we ervoor zorgen dat het tot veranderingen in de samenleving leidt?
Steun!
De groep heeft een manifest voor vrijheid, gelijkheid en menselijkheid opgesteld. Daarin stellen ze een aantal eisen aan het kabinet en aan de samenleving. Je kan je persoonlijke steunbetuiging geven aan het manifest via hun
website
. 'Wij staan op!' wil het manifest en alle steunbetuigingen overhandigen aan minister-president Mark Rutte. Tot dan voert 'Wij staan op!' campagne om iedereen te overtuigen van de noodzaak om ons land toegankelijker te maken voor mensen met een handicap.