Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Jongeren laten gebit beschadigen voor perfecte ‘Hollywood smile’

19-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
25823 keer bekeken
  •  
tandpasta_glimlach_tanden_mond_lippen_980x520
Je hoeft maar door Instagram of YouTube te scrollen en de jongens en meisjes met glimmende, spierwitte tanden spatten van het scherm. De zogenaamde ‘Hollywood smile’ is een trend. Om aan dit extreme schoonheidsideaal te kunnen voldoen laten veel jongeren hun gezonde gebit door de tandarts bewerken door zogeheten facings (kronen) van composiet of porselein over hun eigen tanden te laten plaatsen. Een techniek die uitkomst kan bieden als, bijvoorbeeld door een ongeluk, een deel van een tand is afgebroken. Maar binnen deze trend wordt de behandeling in een keer op alle tanden toegepast. En daarmee kan zowel het uiterlijk als de gezondheid van het eigen gebit onherstelbaar beschadigd worden.
De meeste praktijken bieden 1 of 2 soorten facings aan. De eerste variant zijn facings van composiet, een kunststof substantie met glasdeeltjes die op de eigen tand wordt gesmeerd en gemodelleerd. De tweede soort zijn facings van porselein, waarbij door middel van een afdruk van het gebit porseleinen hulzen op maat worden gemaakt die over de eigen tanden worden geplaatst. In dat geval moeten de eigen tanden voor een groot deel afgeschaafd worden om ruimte te maken voor de porseleinen huls. In beiden gevallen gaat het niet om tijdelijk gebruik; als de eigen tanden (deels) zijn afgeslepen om facings te plaatsen, kun je nooit meer terug naar het eigen gebit. In het geval van composiet lijkt dan misschien alsof dat gemakkelijker te verwijderen is, er is dan immers niet of weinig aan de eigen tand geslepen, maar ook die substantie wordt als het ware een met de eigen tand. Een behandeling om de composieten facings weer te verwijderen is dan ook een gecompliceerde taak waarbij de eigen tanden meer schade op kunnen lopen. De kosten voor composieten facings liggen rond de 2000 euro, bij porselein is dat zelfs 10.000 euro, door hogere kosten voor het materiaal en de meer gecompliceerde behandeling. 

Nieuwe tanden in ruil voor reclame?
Zo zijn er tandartsen die via (jonge) Bekende Nederlanders of online influencers reclame maken voor facing-behandelingen. De 19-jarige YouTuber Melle is daar een voorbeeld van. Hij heeft uit eigen zak de behandeling voor composieten facings betaald waar hij al snel ontevreden over was, er breken geregeld stukjes af. Nu kan hij, door de online invloed die hij heeft, gratis porseleinen facings laten plaatsen bij een tandartsenpraktijk in ruil voor foto's en video's op zijn sociale mediakanalen. Hiermee kan de tandartsenpraktijk ook de volgers van Melle bereiken, die daarmee geïnspireerd kunnen raken om ook zo’n dure behandeling te gaan doen.
Op YouTube en Instagram zijn veel voorbeelden te vinden van influencers die facing-behandelingen bij een bepaalde tandarts promoten en Youtubers die in een video het resultaat van hun facing behandeling laten zien. Romy Koster is een van de Youtubers die haar nieuwe facings in een video op het platform deelt, zij zegt het echter niet om esthetische redenen te doen, maar op advies van haar tandarts. Joost Roeters, hoogleraar Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam stelt dat tandartsen die wel jongeren inzetten om reclame voor facings te maken daarmee over een belangrijke ethische grens heengaan. Volgens hem is dit niet in lijn met waar je als tandarts voor opgeleid bent en zou het behouden van het gezonde gebit van de patiënt bij alle tandartsen voorop moeten staan. Mocht een patiënt ontevreden zijn over iets in het gebit maar verder goede tanden hebben, dan zijn er volgens Roeters namelijk altijd ander minder ingrijpende maatregelen die getroffen kunnen worden en die je als tandarts ook zou moeten voorstellen.

Tandartsenvereniging

Zouden tandartsen dus niet meer verantwoordelijkheid moeten nemen en zouden zij patiënten die hun gezonde gebit willen laten bewerken om aan deze trend mee te doen, niet gewoon moeten wegsturen? In de studio reageert Wolter Brands, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Volgens Brands is de beroepsvereniging geen voorstander van het te gemakkelijk plaatsen van facings.

Meer over:

facings, gebit
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor