Jongeren beleggen zonder reserves: 'Zorgelijk', zegt SNS
31-08-2021
•
leestijd 2 minuten
•
153 keer bekeken
•
Steeds meer jongeren beleggen zonder dat zij daar genoeg geld voor hebben, zo concludeert SNS naar aanleiding van haar eigen onderzoek. Volgens de bank behoort beleggen op een verantwoorde wijze te gebeuren, waarbij je als belegger genoeg spaargeld achter de hand houdt en je tevens de risico’s van beleggen kent.
SNS heeft bekendgemaakt dat één op de vijf mensen tussen 18 en 35 jaar beleggingen heeft. Hierbij zou het gaan om zowel aandelen als cryptovaluta. De bank benadrukt dat mensen voorzichtig moeten zijn met investeringen door niet het volledige bedrag in een enkele munt of aandeel te stoppen, maar ze juist te spreiden. Verder benadrukt de bank dat mensen alleen geld moeten beleggen dat zij ook daadwerkelijk kunnen missen. “Ons advies is echt: bouw eerst die spaarbuffer op en ga dan beleggen”, zo vertelt SNS-adviseur Marieke Tiesinga.
Zorgelijke ontwikkeling
Marieke Tiesinga ziet echter ook een ontwikkeling die zij als “opvallend en zorgelijk” beschouwt: een deel van de jongeren heeft geen spaarbuffer, maar 12 procent van hen belegt wel. Nog eens 20 procent van de jongeren geeft aan te willen investeren, ook zonder buffer.
Wat haar verder opvalt, is dat één op de drie werkende jongeren krap in kas zit of zelfs niet goed kan rondkomen. Toch zou de helft van deze jongeren geen hulp vragen voor hun financiële situatie. Tiesinga ziet hierin nog een belangrijke rol weggelegd voor scholen, de overheid en financiële instellingen: "Het is heel belangrijk om jongeren van de juiste financiële informatie te voorzien, want daar hebben zij behoefte aan." ANP