Jeugdzorgcentra willen meer grip op 18-jarige
13-04-2016
• leestijd 1 minuten
De Eerste Kamer moet haast maken met het aannemen van de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten. Daarin staat onder meer dat jongeren met een verstandelijke beperking die achttien jaar worden, langer - al dan niet gedwongen - onder toezicht van de hulpverlening kunnen blijven. Drie jeugdzorginstellingen uiten in een brandbrief hun zorgen over deze jongeren.
De wet is al door de Tweede Kamer en ligt sinds 2013 ter behandeling in de Eerste Kamer. Het tv-programma Zembla besteedt woensdag aandacht aan het onderwerp.
De brief is ondertekend door bestuurders van de William Schrikker Groep,’s Heeren Loo Zorggroep en Trajectum. Het gaat volgens een woordvoerder van de William Schrikker Groep over een groep van enkele honderden jongeren die de afgelopen jaren de volwassen leeftijd hebben bereikt, de hulpverlening de rug toe hebben gekeerd ,,en van wie je weet: dit gaat mis''. ,,Het zijn vaak jongeren die erg beïnvloedbaar zijn, ze komen bijvoorbeeld in de drugswereld terecht, worden opgelicht of vallen in handen van loverboys'', aldus de woordvoerder.
Als de begeleiding, waar ze tot hun achttiende mee te maken hebben, langzamer zou worden afgebouwd, kunnen de problemen voor een groot deel voorkomen worden, vermoedt hij. ANP