Minister Rob Jetten denkt niet dat de steun voor de hoge energiekosten van mensen met een blokaansluiting op 1 januari al klaar is, maar heeft wel een idee hoe die later in 2023 geregeld kan zijn. De Belastingdienst werkt aan een regeling waarbij mensen via bijvoorbeeld hun woningcorporatie of de vereniging van eigenaren een bedrag teruggestort krijgen, zei de minister voor Klimaat en Energie in de Tweede Kamer. Wel heeft de minister geuit "er niet aan te twijfelen dat het prijsplafond voor gas en elektriciteit per 1 januari in kan gaan."
Volgens de minister zijn "alle inspanningen" van het Rijk, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de energiebedrijven erop gericht om het prijsplafond in het nieuwe jaar in te laten gaan. Daar zijn alleen zorgen over omdat de regeling erg ingewikkeld is.
Het kabinet werkt bijvoorbeeld nog aan een regeling die geldt voor mensen met zowel een blokaansluiting op warmte, elektriciteit en gas. Waarschijnlijk krijgen alle huishoudens hetzelfde bedrag, ongeacht hun daadwerkelijke verbruik.
Mensen met een losse aansluiting krijgen in het nieuwe jaar energiesteun op basis van hun daadwerkelijke rekening.
Naar schatting heeft ongeveer 5,5 procent van de huishoudens een zogenoemde blokaansluiting. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) zei eerder al dat momenteel in kaart wordt gebracht wie er op die adressen woont.
Die informatie is voor de regeling nodig om achteraf te kunnen controleren of de juiste steunbedragen zijn overgemaakt.
Jetten vroeg de Kamer om "begrip voor de complexiteit" van de zaak. Hij wil voor de blokaansluitingen een "zo dekkend mogelijke regeling" maken en met "zo veel mogelijk gelijkheid" met de andere huishoudens.
Aan welk bedrag hij denkt, wilde de minister nog niet zeggen. Hij sprak wel de verwachting uit dat de regeling in de loop van 2023 af is. ANP
Meer over:
electriciteit, blokaansluiting, prijsplafond, tegemoetkoming, gas, jetten, stroom, rob jetten, energieMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!