Nederland bekijkt de alternatieven voor Russisch gas, voor het geval de levering daarvan stopt. Volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) moet ons land rekening houden met de "meest negatieve scenario's" voor de energievoorziening, vanwege de oorlog in Oekraine. Rusland heeft al gedreigd de kraan dicht te draaien.
Als dat echt gebeurt, zal er volgens Jetten een "serieus tekort" ontstaan en "verdere prijsstijgingen."
"Als je het helemaal zonder Russisch gas moet doen, betekent dat voor Europa 40 procent minder gas. Dan moet je dus uit andere landen snel nieuwe import regelen, maar vooral ook dat je het gasverbruik serieus terug moet gaan dringen", aldus de minister.
Volgens Jetten is het van belang dat Europa "veel sneller" energie-onafhankelijk wordt. Toch wordt ook gesproken met onder meer Algerije over gasleveranties. Ook zegt de minister dat groene waterstof een alternatief zou kunnen worden. Verder hoopt hij dat mensen kijken hoe ze hun gasverbruik kunnen terugdringen door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten.
Duitsland overweegt langer gebruik te maken van steenkool voor zijn energievoorziening. Dat is "voor Nederland geen optie", zegt de minister. "Maar ik snap wel dat elke Europese lidstaat nadenkt wat ze moet doen in het allerslechtste scenario, en wat alternatieve bronnen zijn." Gronings gas omschreef hij vorige week als een "aller-, allerlaatste redmiddel". ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!