Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Je recreatiewoning moet plaatsmaken voor dure chalets: kan dat zomaar?

25-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
21510 keer bekeken
  •  

Je staat al tientallen jaren op een vakantiepark en hebt je recreatiewoning omgetoverd tot je eigen paleisje. Maar dan opeens word je weggejaagd, omdat jouw paleisje plaats moet maken voor dure chalets. En deze zijn voor de gewone man niet meer te betalen.

In april dit jaar besteedden we uitgebreid aandacht aan het recreatieoord Hoek van Holland, één van de laatste vakantieparken die nog door de gemeente wordt beheerd. Het leek erop dat de bewoners moesten wijken voor het grote geld. Poen dus in plaats van goed fatsoen. Maar de uitzending deed een hoop stof opwaaien: de wethouder maakte zijn excuus en is gesommeerd om mét de bewoners sámen een nieuw plan te ontwikkelen. Fantastisch dus voor de Rotterdammers, maar helaas zijn er in Nederland meer mensen de dupe van poen in plaats van fatsoen. 

Caravanpark Nieuw-Loosdrecht

In oktober 2020 krijgen de huurders van caravanpark Nieuw-Loosdrecht een brief van de eigenaar. Hij verkoopt het park. De naam van de nieuwe eigenaar wordt dan nog niet bekend gemaakt. In april 2021 krijgen de huurders plots een mail van Marinapark Residentie Nieuw Loosdrecht. Pas dan weten ze wie de nieuwe eigenaar is.

In augustus krijgt iedereen een filmpje toegestuurd met een impressie van het nieuwe park. Hieruit blijkt dat er in de toekomst alleen nog plek voor nieuwe recreatie-villa’s. De oude chalets en caravans moeten daarom verdwijnen.

Plek leeg opleveren en afstandsverklaring tekenen

De bewoners betalen nu jaarlijks gemiddeld 3000 euro huur- en/of stageld. Daarvoor kunnen ze zes maanden op het park staan en een bootje voor hun eigen plekje leggen. De chalet of caravan hebben ze zelf betaald. In het gesprek met de nieuwe eigenaar horen ze tot hun schrik dat niet alleen hun chalet of caravan weg moet, maar dat ze hun plek ook leeg moeten opleveren. Daarvoor moeten ze ter plekke een afstandsverklaring tekenen.  

Van 3000 euro naar 500.000 euro

Ook krijgen ze een aanbod om de plek te kopen. De huurders moeten dan minimaal 300.000 euro voor de grond betalen en 250.000 euro voor de woning die erop wordt gezet. Ze kunnen ook een plek huren, maar dat gaat dan 24.000 euro per jaar kosten. In een individueel gesprek mogen ze kiezen wat ze doen. Wel moeten ze een geheimhoudingsplicht tekenen.

Beëindiging contract

In het contract dat de huurders ooit hebben getekend staat dat als de ondernemer wegens herstructurering de overeenkomst beëindigd, er een andere plek moet worden aangeboden. Is dit niet mogelijk? Dan moet er in ‘gezamenlijk en goed overleg’ gezocht worden naar een ‘bevredigende' oplossing.

Maar bevredigend is het allerminst, want de recreanten moeten binnen drie maanden hun plek leeg opleveren. Sommige mensen krijgen nog wat geld voor hun chalet, maar andere mensen moeten zelfs geld betalen voor het schoonmaken van de plek waar zij zich jarenlang veilig waanden.

Maureen: "Ik denk dat we binnen vijf minuten een handtekening hadden gezet en binnen tien minuten buiten stonden, want als we nu niet zouden tekenen dan zou het aanbod niet meer gelden."

Roek: “Als je dit vertelt, gelooft niemand het. Rutte noemt het een gaaf land. Ja, een gaaf land is het, maar dan wel voor een bepaalde groep mensen."

ANWB: 'Je bent kwetsbaar'

Volgens Annemieke Zerdoun, juridisch adviseur bij de ANWB is het probleem dat het hier niet om een camping gaat die onder de RECRON-voorwaarden valt. "Want dan heb je meer rechten als recreant. In alle gevallen, met of zonder RECRON-voorwaarden, is het zo dat je staat op de grond van een ander. Dus je bent kwetsbaar, omdat je weet dat er een moment kan komen dat je weg moet gaan. Ook deze voorwaarden geven geen garantie op het voorkomen van alle problemen, maar deze bieden de recreant wel betere bescherming. En als er toch een geschil is, hoef je niet naar de rechter, maar kun je naar de Geschillencommissie. ”

Trend: niet eerste park dat in handen valt van ontwikkelaars

Voor oud-wethouder Jaap van Waveren is het een trend, want het is zeker niet het eerste park dat in handen valt van ontwikkelaars. “Deze mensen hebben gewoon pech dat ze op een particulier terrein staan. Het is een typische ontwikkelaar die er met de botte bijl in gaat. Loosdrecht dreigt een gebied worden voor de happy few."

Gemeente Wijdemeren zegt in een reactie dat ze geen rol spelen in de verkoop tussen twee particuliere partijen en ook geen invloed heeft op de verhuur- en verkoopprijzen. Maar ze zegt de gevoelens van de huidige huurders, namelijk dat het grote geld de kleine recreant nu lijkt weg te drukken, te begrijpen.

De gemeente krijgt pas een rol wanneer er een bestemmingsplanwijziging of vergunningen aan worden gevraagd. “In het huidige bestemmingsplan (van 20-12-2012) is vastgelegd dat het gebied de bestemming '(verblijfs)recreatie' heeft in de vorm van: recreatiewoningen, stacaravans, chalets, die bedrijfsmatig worden geëxploiteerd of een bedrijfsmatig geëxploiteerd kampeerterrein. Recreatie is hier vier seizoenen toegestaan."

In gesprek met eigenaar

Wethouder Jan Jaap de Kloet gaat binnenkort in gesprek met de bewoners en de nieuwe eigenaar. “We zouden wel aanspraak kunnen maken op de redelijkheid. Is het redelijk dat als iemand er zestig jaar zit binnen drie maanden weg moet?”

Harry Verbeucken van Marinaparken zegt in een reactie dat het park voornemens is om vragen te beantwoorden en toe te lichten. Het kiest ervoor om alle huidige huurders eerst persoonlijk te informeren over “de gezamenlijke mogelijkheden, de inrichting van de kavels te bespreken en de komende plannen toe te lichten”.

Kamervragen over eigendomsrecht huurders recreatiewoningen

Inmiddels heeft minister Ollongren Kamervragen beantwoord van SP Kamerlid Sandra Beckerman. Beckerman is niet tevreden met de antwoorden en zal binnenkort een motie indienen om het eigendomsrecht voor huurders van recreatiewoningen te borgen.

N.B.: De opnames van de oud-wethouder zijn gemaakt op een jachthaven in Loosdrecht. De jachthaven heeft geen banden met Caravanpark Nieuw Loosdrecht.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor