Je kind volgen met een GPS-tracker kan gevaarlijk zijn
10-12-2016
•
leestijd 2 minuten
•
5411 keer bekeken
•
Steeds meer ouders gebruiken een GPS-tracker om hun kind(eren) in de gaten te kunnen houden. Bijvoorbeeld als deze alleen naar school fietsen, op vakantie, of als zij buitenspelen. Kinderen krijgen een GPS-tracker mee, soms in de vorm van een horloge, en ouders kunnen dan via een app op hun telefoon exact zien waar hun kind op dat moment is. Voor veel mensen wellicht een handige uitkomst, maar deze trend is wel voer voor discussie…
SOS
Aanbieders van GPS-trackers spelen handig in op de angst van iedere ouder; er gebeurt iets met je kind en je hebt er geen controle op. Ouders die GPS-trackers gebruiken willen in de gaten kunnen houden waar hun kind is, en welke weg hij of zij op dat moment aflegt. Ook kun je naar de GPS-tracker bellen, en kun je als kind via een knop op de GPS-tracker een hulpoproep naar je ouders versturen.
Kinderen niet vrij
Hoogleraar in de pedagogiek Micha de Winter reageert op deze ontwikkeling. Aan de ene kant, stelt de Winter, kun je de technologie niet tegenhouden en hoort dit bij de tijd. Maar hij betwijfelt of dit een manier is om je er als ouder van te verzekeren dat je kind veilig is, en of je als ouder op deze manier niet je verantwoordelijkheid delegeert aan de technologie. Volgens de Winter biedt het “een soort van schijnveiligheid”. Daarnaast moeten kinderen volgens de Winter de ruimte hebben om te kunnen experimenteren zonder dat die ruimte uit angst voor gevaar te klein wordt gemaakt.
Privacygevoelige gegevens
Technologiedeskundige Danny Mekic geeft in de studio uitleg over de veiligheid van je gegevens bij dit soort GPS-tracker aanbieders. Op de websites van aanbieders is weinig informatie over wat er met je locatiegegevens gebeurt en wie daar allemaal toegang tot zou kunnen hebben. Mekic stelt dat als je zo’n product koopt, je mag verwachten dat ook op voorhand op de website duidelijk staat aangegeven wat de privacyvoorwaarden zijn met betrekking tot jouw gegevens als je de GPS-tracker gaat gebruiken, en dat je daar niet pas achter komt als je het product al in huis hebt en de app hebt geïnstalleerd. Als je gegevens niet veilig zijn is er een kans dat derden er ook bij zouden kunnen, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Smartphone een alternatief?
Ouders kiezen wellicht eerder voor een GPS-tracker als zij hun kind nog te jong vinden voor een mobiele telefoon. Op die manier kan de GPS-tracker dan toch als communicatie- en trackingmiddel dienen. En of een smartphone überhaupt een goed alternatief is… Mekic stelt dat op je smartphone een hoop spelletjes en apps staan die ook een heleboel informatie van je verzamelen én doorspelen, dus dat een smartphone niet direct een beter alternatief is, tenzij je goed in de gaten houdt wat er per app allemaal van je wordt opgeslagen.