Een e-bike zet je veilig weg met twee sloten in plaats van één slot. Het liefst maak je het tweede slot vast aan een paal of vast object. Maar zelfs als je zo zorgvuldig te werk gaat, is je kostbare elektrische fiets niet altijd veilig voor het dievengilde. Wat te doen? Door je fiets te voorzien van een tracker, verhoog je de kans om 'm na diefstal terug te vinden. Welke mogelijkheden zijn er als je gebruik wilt maken van zo'n tracker?
Een tracker is een apparaatje dat gebruikt wordt om de locatie van je e-bike te volgen. De meest gebruikte technieken voor het volgen van je fiets zijn gps, bluetooth en lora.
Ben je toevallig op zoek naar een nieuwe e-bike en vind je een tracker een interessante optie? Doe van tevoren dan wat research. Bij sommige fietsmerken wordt een track en trace-systeem bij de fiets meegeleverd, al dan niet tegen bijbetaling.
Heb je een e-bike zonder track en trace aan boord? Dan kun je zelf een tracker aanbrengen. Je kunt ze online kopen of bij een fietsenwinkel. Ze zijn meestal klein van formaat en je kunt ze op verschillende plekken op je fiets monteren.
De voordeligste trackers koop je vanaf zo’n 25 euro. Dat is vaak een losse tag op basis van bluetooth-techniek die je aan je kostbare fiets bevestigt.
De duurdere trackers – met prijzen die variëren tussen ongeveer 75 euro tot 200 euro, of zelfs meer – bieden naast tracking vaak meerdere optionele functies. Als je op zoek gaat, kun je dit meenemen in je overwegingen. Er zijn exemplaren die bijvoorbeeld ook werken als navigator en de routes die je hebt afgelegd vastleggen.
Je hebt ze ook met andere extra functies, zoals het versturen van meldingen bij beweging. Dit wordt ook wel een diefstalwaarschuwing genoemd: je ontvangt een signaal als er wordt gemorreld aan de fiets. Of je kunt strikte geografische grenzen opgeven waarbinnen de fiets zich mag bevinden. Komt de fiets buiten dit virtuele hek, ook wel ‘geofence’ genoemd? Dan gaat iemand er waarschijnlijk mee aan de haal en krijg je een melding.
Let wel: bij diverse prijziger trackers is een simkaart vereist. Een gps-tracker moet immers kunnen communiceren met een app om de precieze locatiegegevens door te geven. Of je daarvoor een data-abonnement moet afsluiten of dat de simkaart en het mobiele dataverbruik in de prijs is inbegrepen, kan per type track en trace-systeem verschillen.
Diverse merken (gps-)trackers bieden tegen bijbetaling een opsporing- en terughaalservice bij hun product. Als je e-bike is ontvreemd, gaan beveiligers voor jou op pad om de gestolen fiets te traceren. Garantie dat de fiets wordt teruggevonden is er uiteraard niet, maar het scheelt dat je dat niet zelf hoeft te doen.
Sluit je een fietsverzekering af bij je e-bike? Check dan de verzekeringsvoorwaarden. Bij een fiets met een antidiefstal-systeem kun je bij diverse verzekeraars rekenen op korting op de premie.
Verscheidene fietsverzekeringen bieden zelf een track en trace-systeem aan dat je bij de verzekering kunt afnemen. Het is immers voor een verzekeraar voordeliger als een e-bike wordt teruggevonden. Dan hoeft er geen bedrag te worden uitgekeerd voor een gestolen elektrische fiets. Daarbovenop wordt soms ook nog een opsporing- en terughaalservice geleverd.
Heeft het nut om je e-bike van een tracker te voorzien? Uit cijfers waar Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) over bericht, blijkt dat 80 procent van de fietsen die zijn uitgerust met een track en trace-systeem worden teruggevonden.
Of de aanschaf van een tracker de moeite waard is, is een afweging die iedere eigenaar van een e-bike zelf maken. Vraag je hierbij af: hoe groot is het risico dat je elektrische fiets wordt gestolen? Parkeer je ‘m vaak op een openbare plek, of staat die de meeste tijd veilig binnen? Hoeveel heb je uitgegeven aan de fiets? En hoeveel ben je bereid om te investeren in antidiefstal-tracking? Er zijn in elk geval legio trackers op de markt om je fiets mee uit te rusten.
Bronnen: ANWB, Bright, Fietsersbond, SAFE
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!