Is online scheiden zo snel en goedkoop als het lijkt?
07-05-2016
•
leestijd 3 minuten
•
4557 keer bekeken
•
Ongeveer eenderde van de huwelijken eindigt vroeg of laat in een echtscheiding. Elk jaar gaan meer dan 35.000 stellen officieel uit elkaar. Niet alleen het aantal scheidingen stijgt en ook zijn er steeds meer zogeheten vechtscheidingen. Een scheiding regel je bij een advocaat op kantoor, maar ook steeds vaker via internet. Is zo'n online scheidingstraject ook echt zo goedkoop en snel als wordt gedacht?
Niet gelopen zoals het hoort
In onze uitzending vertelt Linda dat ze dacht haar huwelijk snel en goedkoop te kunnen regelen via internet. Dat liep toch anders dan ze dacht. Ze moest toch bij een advocaat op kantoor komen, flink uit de buurt van haar woonplaats bovendien. Het hele traject duurde ook langer dan verwacht. Linda en haar ex-partner gingen in goed overleg uit elkaar, er was geen ruzie en er waren geen kinderen in het spel. Geen ingewikkeld proces zou je denken.
De online scheidingbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond. Online scheiden is waarschijnlijk een trend die niet meer verdwijnt. Steeds meer zaken worden online geregeld, zo ook een scheiding.
Procedure
De overheid heeft sinds een jaar zelf een website ontwikkeld waarin stellen online kunnen scheiden. Je logt in met je DigiD, je doorloopt een stappenplan, het eindresultaat wordt getoetst door een advocaat en dan kun je naar de rechtbank die de scheiding definitief maakt. Projectleider Liselotte Maas van dit
initiatief
zegt: "Het hele platform is zo opgebouwd dat je samen (maar niet per se op dezelfde locatie) een scheidingsplan kan opstellen. Je moet elkaar wel iets gunnen. Hoewel zo'n online proces er ook voor kan zorgen dat juist als je het niet overal over eens bent je voor jezelf je wensen op papier zet en vervolgens kijkt hoe je elkaar tegemoet kan komen. Als dat niet helemaal goed gaat is er een mogelijkheid tot bemiddeling door een professional. Het is nu een volledig bruikbare website, maar nieuwe ontwikkelingen kunnen altijd weer voor aanpassingen zorgen."
Tijdsduur
Volgens Maas duurt een gemiddelde scheiding zo'n zes tot tien weken. "Het is een belangrijke en meestal emotionele stap in het leven van mensen, waar je ook goed over moet nadenken. Over de gevolgen van beslissingen. Soms gaat dat heel snel, maar gemiddeld gaan er toch zes tot tien weken overheen."
Mediator
Volgens advocaat en mediator Arno Diederen is zo'n online mogelijkheid om te scheiding niet voor iedereen toegankelijk. "Online betekent eigenlijk dat je niet bij de advocaat aan tafel zit. Online scheiden is nog relatief nieuw en tegelijkertijd bijna niet meer weg te denken. Mensen die niet samen door een deur kunnen, gaan het online niet redden. Je moet er samen uit willen komen. Als de één de ander door woede helemaal kapot wil maken, dan kom je er samen niet uit. Dus het idee van Rechtwijzer-uit-elkaar dat er op die manier minder vechtscheidingen zouden zijn, dat geloof ik niet. De ingewikkelde gevallen moeten denk ik gewoon naar een advocaat of een mediator."
Kantoor
"Niet alle bureaus die zeggen dat ze online werken zijn ook echt online. Dan is alleen het eerste contact via de mail, maar daarna moet je toch naar een echt kantoor. Niks via de computer thuis op de bank", zo zegt Diederen. Dus als jij en je partner willen scheiden en overwegen dat via internet te doen, zorg dan dat je van tevoren goed informeert wat de kosten zijn, of er bijkomende kosten zijn, en hoe het traject precies in elkaar zit. Moet je bijvoorbeeld toch bij een advocaat op kantoor komen en kan dat dan in de buurt? Vraag een schriftelijke bevestiging van gemaakte afspraken, zodat je daar later op terug kunt komen mocht het toch niet helemaal zo gaan als je gedacht had.
Je kunt overigens een subsidie aanvragen (een zogeheten toevoeging), lees daarover meer op de
website
van de Raad voor de Rechtsbijstand.