Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Is het wassen van rauwe kip veilig of verspreid je zo bacteriën?

13-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8708 keer bekeken
  •  
kip rauw vlees bereiden koken 1127

Het wassen van kip is niet zo hygiënisch als je denkt, waarschuwt het Voedingscentrum. Toch spoelt meer dan een kwart van de Nederlandse consumenten die kip eten het vlees af onder de kraan. Maar dat is niet geheel zonder risico: de waterspetters en het sap van de rauwe kip kunnen de bacteriën juist verspreiden. 

Iedereen weet dat de bacteriën van kip kunnen leiden tot een voedselvergiftiging. Het gaat vaak om campylobacter of salmonella. Het komt meestal voor dat mensen zich een paar dagen beroerd voelen, maar soms zijn de klachten veel erger. 

Ernstig ziek worden

Kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen of zwangere vrouwen kunnen ernstig ziek worden van deze bacteriën. Om deze reden deed het Voedingscentrum onderzoek naar de manier waarop mensen omgaan met kip.

Het Voedingscentrum noemt een paar resultaten "opvallend". Veel mensen geven aan de kip te wassen vanwege hygiëne, omdat ze dat van huis uit gewend zijn, of omdat ze het op die manier lekkerder vinden.

Verbazing vanuit het Voedingscentrum

"Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken, verbaasde ons wel", aldus Wieke van der Vossen – expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

"Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten."

Tips voor als je de kip toch liever eerst wast

Als je de rauwe kip toch liever eerst wast voordat je het vlees bereidt, heeft het Voedingscentrum nog een aantal tips. 

Zo kun je:

  • Beter zorgen dat je zo min mogelijk spettert. Je kunt het beter voorzichtig onderdompelen in een schaal met water en citroen;
  • Het aanrecht goed schoonmaken na het wassen. Zorg dat alles aan bod komt, ook bijvoorbeeld de hendel van de kraan. Gebruik heet water en een sopje;
  • Het best met keukenpapier de kip afdrogen, en daarna gelijk weggooien;
  • Je handen grondig wassen met water en zeep na het aanraken van de rauwe kip. Het liefst ook tussendoor en na het afdrogen van de kip.

Voor meer informatie kun je kijken op de site van het Voedingscentrum.

Bron: Voedingscentrum

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor