Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Is het schadelijk om je telefoon aan de oplader te laten hangen?

06-01-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
53314 keer bekeken
  •  
opladen telefoon smartphone kabeltjes 1127

Hoe zorg je ervoor dat de batterij in je telefoon lang meegaat? Veel telefoonbezitters laten de smartphone aan de laadkabel hangen, ook als deze al lang is opgeladen. Kan dit kwaad als de accu al op 100 procent zit? En is het raadzaam om de originele laadkabel te gebruiken? We gaan te rade bij smartphone-expert Riny.

Dagelijks laat Riny Frijters telefoons van alle bekende merken door zijn handen gaan. Hij is smartphonereparateur bij Mobilerepairsolutions in Sittard.

Wat vindt de smartphone-expert van gebruikers die ervoor kiezen om 's nachts hun lege apparaat op te laden? "Persoonlijk laad ik niet 's nachts. Als je om 11 uur gaat slapen, is de telefoon om 12 uur al vol. Ik vind het zelf nutteloos om 'm dan tot 's ochtends vroeg aan de lader te laten liggen. Daarom laad ik overdag tussendoor, als het nodig is."

“Accu sneller uitgeput als je doorlaadt bij 100 procent”

Is het schadelijk om je telefoon aan de oplader te laten hangen? "Door een telefoon die op 100 procent accuvermogen staat aan de lader te laten, kunnen de cellen in de accu sneller uitgeput raken. Dat verkort de levensduur van je batterij."

Geoptimaliseerd gebruik

Om de batterijduur te verlengen, spelen fabrikanten volgens Frijters in op het gedrag van de smartphonegebruiker. "Apple heeft software voor geoptimaliseerd opladen bij de nieuwste telefoons. Als je 'm aan de lader hangt voordat je gaat slapen, ziet de telefoon wat je slaapritme is. Als die weet dat je om 8 uur opstaat, laadt die de laatste 20 procent pas vlak voordat je opstaat."

Het geoptimaliseerd opladen is bedoeld om de levensduur van de batterij te verlengen. Deze slimme functie is op iPhones ook gewoon overdag te gebruiken. De gebruiker krijgt een melding op het schermpje wanneer de iPhone volledig zal zijn opgeladen.

Accupercentage tussen de 15 en 80 procent

Heeft je telefoon niet van deze moderne software, dan kun je zelf ook slim omgaan met de batterijduur. "Ik houd zelf de accu gedurende dag zo tussen de 15 en 80 procent", zegt smartphone-expert Frijters. "Bij 15 procent capaciteit krijg je vaak de melding dat de accu bijna leeg is, en gaat deze in een spaarstand. Ik laad 'm dan op, zodat ie niet helemaal leeg raakt en uitvalt."

Frijters is dankzij zijn werk bekend met alle soorten, maten en merken smartphones. Hoe lang gaan de batterijen van telefoons mee, volgens hem? "In de praktijk zie je dat accu's die flink gebruikt worden zo'n twee à tweeënhalf jaar meegaan. Dat is meestal ook het moment dat mensen uit gaan kijken naar een andere telefoon." Omdat mensen twee jaar doen met een telefoon, maken ze vaak net niet mee dat deze veel slechter wordt, stelt Frijters vast.

Oude accu kan niet goed tegen kou

Wat gaat er in de praktijk mis met een accu die versleten raakt? "Oudere batterijen kunnen slecht tegen temperatuurverschillen. Wij hebben in de winter veel meer accu-reparaties dan in de zomer. Als mensen in de winter van binnen naar buiten lopen, waar het rond 0 graden is, krijgt de accu een tik. De telefoon kan dan uitvallen ook al heb je nog 30 procent capaciteit. De noodzakelijke power kan de accu door de kou niet leveren en dan valt die uit."

Originele oplader

Kan het kwaad om een niet-originele oplader te gebruiken om de accu bij te vullen? Ja, zo geeft Frijters aan. "Er kan dan laadstress optreden. Soms nemen mensen een snellader van bijvoorbeeld hun tablet en gebruiken die voor een oude telefoon, bijvoorbeeld een iPhone 6. De accu krijgt dan meer stroom dan die aan kan. Dat is slecht voor de batterij."

"Het verstandigst is om de oplader die je er bij aankoop bij hebt gekregen te gebruiken", adviseert Frijters. Fabrikanten leveren tegenwoordig echter lang niet altijd meer een gratis adapter bij een nieuwe telefoon. In dat geval kun je volgens Frijters ook je oude oplader van hetzelfde merk blijven gebruiken.

Afrader: imitatie-kabeltjes

Wil je langer doen met de accu van je telefoon? Koop dan vooral geen goedkope imitatie-kabeltjes, raadt de expert dringend aan. "Zoek naar een gecertificeerde oplaadkabel van bijvoorbeeld Samsung of Apple zelf." 

In het verleden ging het volgens Frijters weleens mis met voordelige, niet-originele kabels die werden verkocht bij de Action of Kruidvat. Een gevaar is dat het laden met een nep-kabel niet gedoseerd gebeurt. "Dan blijft die doorladen en gaat die de laatste 20 procent niet gedruppeld laden, oftewel mondjesmaat, zoals bij een originele kabel wel gebeurt." 

In zeldzame gevallen kan een accu dan opzwellen, omdat deze onder spanning blijft staan als die al is opgeladen. "Het schermpje van de telefoon wordt dan van binnenuit stuk gedrukt. Het risico op brand neemt ook toe."

Intensief gebruik maakt uit

Hoe intensief je een telefoon gebruikt, is ook van invloed op de levensduur van de accu, geeft de smartphonereparateur aan. "Wat ik in de praktijk zie, is dat mensen op leeftijd zeker vier jaar doen met een accu. Die gebruiken de telefoon dagelijks even kort voor een belletje of een appje. De jeugd gebruikt de telefoon wel de hele dag voor Facebook en Instagram en andere apps. Die komen soms na twee jaar al voor een nieuwe accu."

Een ander voorbeeld uit de praktijk is de telefoon van een klant van reparateur Frijters. "Die man is vrachtwagenchauffeur en laadt zijn smartphone tussen het gebruik door de hele dag op. Hij komt ieder jaar voor een nieuwe batterij, omdat de telefoon nooit van de lader gaat."

Een accu heeft volgens Frijters een maximaal aantal laadcycli, oftewel keren dat je 'm volledig oplaadt tot 100 procent. "Kom je daarboven, dan is de accu op. Een zuinige gebruiker kan daardoor langer doen met de batterij van een telefoon dan een intensieve gebruiker."

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor