Calorieën zijn de meeteenheid voor de energie die je via je voeding binnenkrijgt. Als je op je leefstijl aan het letten bent, let je wellicht ook op het aantal calorieën dat je eet. Wie er te veel van eet, komt immers aan. Maar is elke calorie hetzelfde?
Via je voeding en drinken krijg je calorieën binnen en daarmee ook energie. Dit heb je nodig om te kunnen functioneren. Je hebt het nodig om te kunnen ademen, voor je spijsvertering, voor je bloedsomloop en ook om je hart te laten kloppen. Daarnaast heb je calorieën ook nodig voor de actieve handelingen op je dag, zoals wandelen, sporten en praten. Hoewel de meeste mensen een haat-liefdeverhouding hebben met calorieën, zijn het eigenlijk ook onze beste vrienden.
Calorieën in de voedingswaardetabel
De hoeveelheid energie die voedsel levert, wordt berekend in kilocalorieën (kcal) of kilojoules. In 1 kilocalorie zitten 1000 calorieën. Op verpakkingen van voedingsproducten staat het aantal kcal per 100 gram vermeld in de voedingswaardetabel.
De kilocalorieën die op de verpakking vermeld staan, zijn afkomstig uit de eiwitten, koolhydraten of vetten van het product. Deze waarden staan ook afzonderlijk in de voedingswaardetabel.
Er is veel verwarring over of nou elke calorie hetzelfde is of niet. Zo meent de één dat een calorie uit groente beter is dan hetzelfde aantal calorieën uit chips. Een ander zegt echter weer juist dat het niet uitmaakt waar je je calorieën uit haalt, zolang je er maar voldoende (en ook weer niet te veel) eet. Feitelijk gezien is dit laatste waar: alle calorieën leveren dezelfde hoeveelheid energie. Een calorie blijft daardoor gewoon een calorie.
Maar dat zegt vervolgens niets over het effect van voedingsmiddelen en de bijbehorende calorieën op bijvoorbeeld jouw lichaam en je energiebalans. Waar een voedingsmiddel uit bestaat – denk aan hoeveel vetten, koolhydraten, vezels en mineralen – kan grote effecten hebben op je hormonale processen, zoals de processen die je hongergevoel bepalen. Zo zorgen bepaalde stofjes in voeding ervoor dat je een ‘vol’ gevoel hebt, terwijl je bij andere stofjes juist een hongergevoel houdt. Lees daarover meer in dit artikel.
Bron: Voedingscentrum
Doe online mee aan Kassa's Leefstijlprogramma!
Volg Kassa’s leefstijlprogramma online! Je kunt hier het dossier raadplegen waarin artikelen en video’s staan over leefstijl, voeding, beweging en meer. Je kunt je ook hier aanmelden voor onze Facebookgroep, waarin leden elkaar kunnen helpen en ondersteunen.