Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Is een budgetvakantie voor een gezin nog wel mogelijk?

13-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4112 keer bekeken
  •  

De prijzen voor een reis zijn geëxplodeerd door de inflatie en de enorme vraag nu iedereen na de coronapandemie er weer op uit wil. Kun je nog wel voor een leuk bedrag op vakantie? Met die vraag zette Kassa studenten van de opleiding Tourism Management van de BUAS in Breda aan het werk. Zij stelden zes verschillende vakanties samen binnen een beperkt budget.

De studenten gaan in duo’s de uitdaging aan om in 1,5 uur een vakantie samen te stellen voor een gezin. Dat gezin bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen in de basisschoolleeftijd. De vakantie moet minstens vier dagen duren en mag een maximaal budget hebben van 1500 euro.

Deelopdrachten

Ieder duo krijgt binnen de algemene opdracht een specifiek doel. Zo gaan de studenten op zoek naar een zo lang mogelijke vakantie, een zo duurzaam mogelijke vakantie, een vakantie zo ver weg mogelijk, een actieve vakantie, een trekvakantie en een vakantie gevuld met leuke uitjes voor het hele gezin. 

Handige tips

Op een duo na lukt het de studenten om aan de opdracht te voldoen. Als je weet waar je moet zoeken, dan is het mogelijk om nog voor een beperkt budget op vakantie te gaan met een heel gezin.

Handige tips zijn daarbij het mijden van tolwegen, kortingskaarten voor stedentrips waarbij je voor een beperkt bedrag veel korting krijgt bij musea en andere activiteiten en ook nog eens gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Leuk is ook de site campspace.com waar je voor een klein bedrag kampeerplaatsen op unieke locaties kunt boeken. 

Slechtere consumentenbescherming bij goedkopere zelf samengestelde vakantie

Als je goedkoop je vakantie zelf samenstelt zoals de studenten doen, dan zit daar ook een nadeel aan. Dat vertelt Babs van der Staak van de Consumentenbond. Als op de locatie ineens alles dicht is vanwege een hernieuwde uitbraak van corona, of je vakantie om een andere reden buiten je eigen schuld in het water valt, dan ben je beter beschermd als je een pakketreis hebt via een reisaanbieder. Die reisaanbieder is dan verantwoordelijk om je te helpen en een geschikt alternatief te regelen of je jouw geld terug te betalen.

Als je de vakantie zelf hebt samengesteld, ben je als consument in de regel ook zelf degene die voor de kosten opdraait. 

Bereid je voor als je op vakantie gaat naar het buitenland. Soms heb je nog een test- of vaccinatiebewijs nodig in verband met corona. Actuele informatie vind je op www.nederlandwereldwijd.nl Voor de VS heb je sinds 12 juni bijvoorbeeld geen negatief testresultaat of herstelbewijs nodig* als je met het vliegtuig daarheen gaat (* correctie op de info uit de uitzending). Maar houd de actuele reisinfo altijd goed in de gaten.

Drukte Schiphol: wat zijn je rechten?

Mocht je tijdens je vakantie last hebben van de drukte op Schiphol dan kan het nogal verschillen wat je rechten zijn.

Als je vlucht door de luchtvaartmaatschappij wordt geschrapt heb je recht op je geld terug.

Maar als je je vlucht mist door de drukte op Schiphol is het maar de vraag of je je geld terugkrijgt. Volgens Europese wetgeving is het de verantwoording van de reiziger om tijdig aanwezig en ingecheckt te zijn. Maar de Consumentenbond vindt eigenlijk dat je als consument niet voor de kosten zou moeten opdraaien als dat niet lukt door de chaos op Schiphol. Vraag is alleen of de kosten te verhalen zijn op het vliegveld of dat Schiphol zich kan beroepen op overmacht.

Voor meer informatie over je consumentenrechten kijk je hier op de site van de Consumentenbond.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!