Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe pas je de scherminstellingen van jouw mobiel en laptop voor blauw licht aan?

05-12-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
9186 keer bekeken
  •  
telefoon scherm helderheid 1127

Schermen, zoals die van je mobiele telefoon, televisie en laptop, zijn niet meer uit je leven weg te denken. Veel van deze schermen bevatten blauw licht. Wat kun je doen om de lichtinstellingen op jouw apparaat aan te passen? We leggen het uit.

Wie vaak – op werk en thuis – naar beeldschermen staat, herkent het misschien wel: droge, geïrriteerde en vermoeide ogen. Door de jaren heen zijn we onszelf gaan omringen met meer en meer schermen en is onze ‘schermtijd’ flink verhoogd. Hierdoor kijken we een groot deel van de dag naar een fel verlicht scherm, dat blauw licht produceert. Is dat blauwe licht schadelijk? En wat doen de speciale brillen die hiervoor zijn ontwikkeld? Dat bespreken we zaterdag 7 december 2019 om 19:05 op NPO 1 bij BNNVARA in Kassa. Hieronder leggen we je uit hoe je de scherminstellingen op de apparaten kunt aanpassen.

Nachtmodus

Veel mobiele telefoons en tablets bieden een optie aan waarmee je de kleur van het scherm op je telefoon kunt aanpassen, de zogeheten nachtmodus. Zo kun je vaak kiezen voor een warme, rode of gele tint in plaats van het blauwe licht.

Waar vind je nachtmodus op je telefoon, tablet en laptop? 

Op allerlei Android-apparaten verschilt het per merk of je wel of niet de nachtmodus kunt activeren. Bij deze apparaten heet het meestal ‘nachtmodus’, ‘nachtstand’ of ‘filter blauw licht’. Bij de meeste Android 8- en 9-apparaten klik je op ‘filter blauw licht’. Bij Android 9-apparaten heb je ook de optie ‘nachtstand’. Voor beide opties open je instellingen en dan ‘display’, waarna je de schuifbalkjes ziet waarmee je het scherm bedient.

Op een laptop of computer doe je dit door instellingen te openen, naar systeem te gaan en het submenu ‘beeldscherm’ te selecteren. Hier vind je bij de meeste apparaten de instellingen om ‘nachtlamp’ in te schakelen. 

Ook bij iPhones en iPads is het mogelijk om nachtstand aan te zetten, na de laatste IOS 9.3 besturingsupdate. Je vindt dit op beide apparaten onder de naam ‘Night Shift’.

Maar is dit nou wél of niet nuttig? De nachtmodus zou met name nuttig zijn om de vermoeidheid van je ogen tegen te gaan, aangezien je ogen vermoeid zouden raken door het felle licht. Echter, statistisch gezien biedt de nachtmodus geen voordeel voor je nachtrust, verkondigt onderzoeker Mariana Figueiro. Wel helpt een geloof in het werken van de nachtmodus volgens de onderzoeker als een placebo-effect.

Lichtsterkte

Naast dat veel smartphones een nachtmodus of -stand hebben, kun je ook de lichtsterkte van je mobiele telefoon instellen. Hiervoor bestaan ook apps, die dit voor je reguleren. Hiervoor geldt alleen hetzelfde argument als voor de nachtmodus; je ogen doen hoe dan ook veel werk bij het gebruik van een scherm en zullen daardoor vermoeid raken.

Waar vind je dit op je telefoon, tablet en laptop? 

Op Android-apparaten open je bij Android 7.0-apparaten het overzicht naar alle apps met de knop Apps te openen. Bij Android 8.0- en 9.0-apparaten doe je dit door het scherm van beneden naar boven te vegen. Hierna ga je naar instellingen en tik je op ‘display’. Daar vind je het schuifje voor ‘helderheid’.

Op veel laptops en computers vind je op het toetsenbord speciale toetsen om de helderheid aan te passen. Deze zien er vaak uit als een zonnetje. Ook kun je via het menu voor instellingen naar je beeldscherminstellingen gaan en daar zoeken naar helderheid.

Als je een iPhone of iPad gebruikt, kun je het beste naar het bedieningspaneel gaan. Daar zie je een schuifje met lichttekens, die je van zwak naar fel licht kunt schuiven en andersom. Bij een Apple laptop dien je de toetsen naast de escape-knop te gebruiken (toetsen F1 en F2). Met de F1-knop zet je de schermhelderheid omlaag en met de F2-knop omhoog.

Soms blauw licht nodig

Overdag heb je wel blauw licht nodig, om je bijvoorbeeld energiek te voelen en je goed in je vel te voelen. Het is daarom niet verstandig de hele dag door zulke brillen op te zetten of om je blootstelling aan blauw licht overdag op andere manieren te verminderen. Zo is bij kinderen blauw licht noodzakelijk voor de ontwikkeling van het oog en kan het ook bijziendheid afremmen.

Schermgebruik

Mensen brengen meer en meer tijd op allerlei mobiele apparatuur met schermen door. Denk maar aan de televisie in je woonkamer, de laptop of het beeldscherm op je werkplek en dat mobieltje in je broekzak. Van met name (jonge) kinderen wordt gezegd dat ze te veel naar beeldschermen kijken. Uit onderzoek van hogeschool Windesheim blijkt dat jonge kinderen gemiddeld iedere dag een uur en drie kwartier op een tablet, telefoon of voor een televisie zitten, meldt RTL Nieuws.

Wanneer zou je deze apparaten voor het slapengaan moeten wegleggen? Het allerbeste is eigenlijk om twee voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken. Er wordt dan ook vaker gewezen naar het verband tussen de inspanning van je ogen en het moeite hebben met in slaap komen dan naar het verband tussen slaap en blauw licht. Je ogen zijn namelijk continu aan het werk doordat ze op al die schermen moeten focussen en op wat er op die schermen gebeurt. Hierdoor worden je ogen overbelast. Dat filmpje of die ene aflevering van je favoriete serie kijken voor je naar bed gaan zit er dan ook helaas niet meer in (voor wie verstandig wil zijn). Niet alleen is het aan te raden dat getuur naar schermen voor het slapengaan terug te brengen, maar om ook de verlichting in je woonruimte te dimmen.

Meer weten over het effect van blauw licht op je ogen en de blauwlichtbrillen die hiervoor zijn ontwikkeld? Kijk dan zaterdag 7 december 2019 naar Kassa: 19:05 bij BNNVARA op NPO 1.

Bron: Consumentenbond, NewScientist, RTL Nieuws, Volkskrant

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!