Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inzamelen voor een schoolfeest

12-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_1.jpg
Hoe stimuleer je kinderen om afval te scheiden? Op het Cambreurcollege in Dongen hebben ze sinds een jaar een plastic inzamelautomaat. Scholieren leveren hun flesjes in en worden daarvoor beloond met geld voor het schoolfeest.
Afvalprobleem
Leerlingen Marieke en Ilse ergerden zich mateloos aan het vele zwerfaval dat hun medeleerlingen lieten slingeren. Met een aantal docenten en de enthousiaste conciërge Cor Willemse zochten ze naar een oplossing voor dit afvalprobleem. Ze ontdekten de statiegeldautomaat, maar dan speciaal bedoeld voor scholen.
Loterijsysteem
Op dit moment hebben 16 scholen in Nederland een speciale flessenautomaat. Ze huren deze van fabrikant Tomra, bekend van de statiegeldautomaten in winkels. "Eigenlijk werkt de automaat op scholen bijna hetzelfde als de gewone automaten, maar scholen kunnen 'm zo instellen dat er een loterijsysteem aan gekoppeld wordt", vertelt Jurgen Dumoulin van Tomra. "Als kinderen een flesje inleveren maken ze kans op een beloning, bijvoorbeeld een kortingsbonnetje voor de kantine."
Op de school in Dongen sparen de leerlingen met het ingezamelde afval voor hun schoolfeest. "In deze brievenbus stoppen de leerlingen de bonnetjes van de automaat en het geld betaalt de school dan uit aan de feestcommissie die het feest organiseert. Dat ligt tussen de tweehonderd en driehonderd euro," vertelt conciërge Cor Willemse.
'Het moet cool zijn'
"Je moet het de jongeren zo makkelijk mogelijk maken om hun afval in te leveren," weet Yvonne van Sark. Ze schreef samen met Huub Nelis het boek 'Puberbrein binnenstebuiten' over wat jongeren beweegt. "Welke beloning je er ook tegenover zet, het moet vooral ook cool zijn om te doen. Als het niet cool is dan zullen de jongeren het ook niet doen." Volgens Van Sark is het daarom belangrijk om de jongeren als groep aan te spreken.
Toch is het lastig om de jongeren te blijven motiveren. Dat zien ze ook op het Cambreurcollege. In het begin werden nog 2700 flesjes ingeleverd, nu zijn dat er nog maar 100 per maand. Tomra heeft ervaren dat een loterijsysteem ervoor zorgt dat er in het begin veel animo is maar dat de aandacht verslapt en er uiteindelijk minder wordt ingeleverd. Dat is ook het geval in Dongen waar ze sparen voor hun schoolfeest.
Motivatie
Volgens Yvonne van Sark moet je de jongeren steeds verrassen met iets nieuws en hen ook zelf vragen waarvoor ze willen sparen. "Misschien willen ze wel twee maanden sparen voor een pingpongtafel, dan zal je zien dat ze ook veel meer gemotiveerd zijn om te gaan sparen en dus hun afval in te leveren."
Marieke en Ilse hebben inmiddels de school verlaten. Ze zijn nog steeds blij dat het initiatief wat zij hebben genomen wordt gebruikt. Ze hebben hun oude school een stuk netter achter gelaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!