'Inhalen 140.000 uitgestelde operaties kost twee jaar'
03-06-2021
•
leestijd 1 minuten
•
126 keer bekeken
•
Door de drukte op de intensive cares van ziekenhuizen vanwege corona zijn 140.000 operaties uitgesteld. Het kost twee jaar om die achterstand in te halen, heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) uitgerekend.
Om die inhaalslag te maken is volgens de artsen 10 procent meer operatietijd nodig. "En dat terwijl het afgelopen jaar al veel gevraagd is van anesthesiologen en andere zorgmedewerkers", stelt de NVA.
Inhaalslag komt bovenop reguliere zorg
Volgens de vereniging komt de inhaalzorg bovenop de reguliere zorg. "Als we ons alleen zouden focussen op de uitgestelde operaties dan zou de zorg deze achterstand in twee maanden weg kunnen werken. Echter, deze inhaalzorg komt bovenop de reguliere zorg die naar het normale niveau moet worden opgeschaald. Er is dus niet zomaar zoveel capaciteit beschikbaar", stellen de anesthesiologen.
Op dit moment wachten in Nederland veel mensen op een operatie. Volgens de NVA leidt dit uiteindelijk op lange termijn tot gezondheidsschade en hogere zorgkosten. "Als we elke zaterdag op volle capaciteit doorwerken om operaties in te plannen, dan zouden we de 140.000 uitgestelde operaties in ongeveer anderhalf jaar kunnen uitvoeren. Je moet echter niet vergeten dat ok-medewerkers net als veel andere zorgmedewerkers al ruim een jaar dubbele diensten en overuren draaien", aldus de belangenorganisatie. ANP