Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"In auto's van Volkswagen zit nog steeds sjoemelsoftware"

23-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
volkswagen-930x520
Volkswagens en andere auto’s van de Volkswagen Groep met een sjoemeldieselmotor zouden ook na een software-update van de fabriek die de uitstoot binnen de wettelijke grenzen moet brengen nog te veel schadelijke stoffen uitstoten. Dat stelt de Nederlandse claimclub Volkswagen Car Claim (derclaim.nl) in de uitzending van 23 september van Kassa.
Klokkenluider
Voorman van de organisatie Guido van Woerkom komt met de opmerkelijke onthulling twee jaar nadat Dieselgate uitkwam door een verklaring van VW in de Verenigde Staten. Der Claim zegt zich te baseren op door een klokkenluider gelekte interne documenten. De club wil deze nog niet vrijgeven. 
Documenten
“Wat we wel kunnen zeggen is dat de documentatie aantoont dat Volkswagen nimmer de intentie heeft gehad om het uitstootprobleem met de voorgestelde software update te verhelpen. Bovendien blijkt dat de auto’s van de Volkswagen groep niet één, maar meerdere defeat devices (sjoemelsoftware) bevatten. Die zitten ook na de software update nog steeds in de auto’s en manipuleren de uitstoot van de schadelijke gassen. Volkswagen heeft de consument hier niet over geïnformeerd”, aldus Van Woerkom. 
Verklaring
Volkswagen AG laat in een verklaring weten zich niet te kunnen vinden in de bevindingen van Volkswagen Car Claim. Hierin staat onder meer: ‘Bij het testen van de technische maatregelen voor de betrokken voertuigen met een motor van het type EA189 werden uitvoerige testbankproeven uitgevoerd met motoren en onderdelen, alsmede specifieke voertuigproeven, dit alles om te garanderen dat de software-update geen verboden manipulatieve instrumenten bevat en geen negatieve effecten heeft op onderdelen van de motor of de emissie-controlesystemen. De technische maatregelen zijn ook gecontroleerd bij testritten waarbij miljoenen kilometers werden afgelegd.’
Dagvaarden
Der Claim wil voor eind oktober Pon, VW en andere betrokken partijen dagvaarden in een civiele procedure. Inzet hiervan is dat eigenaren de koopovereenkomst van de sjoemeldiesels ongedaan kunnen maken. Volgens Van Woerkom zou dat moeten omdat ze een product hebben gekocht dat niet aan alle eisen van de wet voldeed. Dit is een van basale eisen waaraan een koopovereenkomst moet voldoen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor