Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Illegale downloaders zijn niet te stoppen
16-09-2017
•
leestijd 2 minuten
•
477 keer bekeken
•
Het merendeel van de illegale downloaders is niet van plan te stoppen met het downloaden van populaire films en series ondanks de aankondiging van Dutch Film Works (DFW) om hen te bestraffen vanaf oktober. Dit blijkt uit een representatieve enquête van Peil.nl onder 1974 Nederlanders van achttien jaar en ouder in opdracht van Kassa.
Online niet te traceren
Een kwart van de Nederlanders geeft aan de laatste twaalf maanden soms of regelmatig te hebben gedownload. Vooral mannen en jongeren houden zich hiermee bezig.
Van hen geeft slechts zeven procent aan te stoppen met downloaden vanaf oktober als de plannen van DFW om te gaan handhaven doorgaan. De belangrijkste reden voor downloaders om hiermee door te gaan is dat zij tools gebruiken waardoor zij online niet te traceren zijn tijdens de download.
Aanbod te beperkt
Ook geven veel downloaders aan dat zij het legale aanbod simpelweg te beperkt vinden waardoor ze wel hun toevlucht moeten nemen tot het illegale aanbod. Bits of Freedom dat opkomt voor internetvrijheid pleit er daarom voor het legale aanbod uit te breiden. "Op die manier wordt het onderliggende probleem opgelost", aldus onderzoeker David Korteweg.
Schikkingsvoorstel
De Autoriteit Persoonsgegevens zal naar verwachting eind deze maand het definitieve besluit nemen of DFW mag gaan handhaven vanaf oktober. Als de filmdistributeur toestemming krijgt, kunnen illegale downloaders vanaf dat moment een schikkingsvoorstel op hun deurmat verwachten.
Hoe duur het afkopen van een rechtszaak wordt, is nog niet bekend. "In Duitsland kost dit je tussen de achthonderd en duizend euro, maar dat vinden we aan de hoge kant", laat de filmdistributeur weten. "Maar er moet natuurlijk wel een afschrikwekkende werking van uitgaan, dus het zal meer zijn dan een paar tientjes."
Juridisch sterk
Mocht het zo ver komen dan raadt ICT-Recht aan om na te gaan wat de gedownloade film in de winkel kost. "Als dat bijvoorbeeld 9,95 euro is, maak je dat bedrag over", adviseert ict-jurist Arnoud Engelfriet. ,,Je staat juridisch dan heel sterk omdat je aangeeft waar de kosten vandaan komen. De kans is klein dat DFW vervolgens naar de rechter zal stappen."