Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huurtoeslagaffaire neemt toe: honderden huurders slaan alarm bij Woonbond

25-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
6890 keer bekeken
  •  
Honderden huurders trokken aan de bel over het onterecht terugbetalen en niet ontvangen van huurtoeslag. Tientallen van hen geven aan op een zwarte lijst te staan, net zoals dat bij anderen bij het kinderopvangtoeslagschandaal het geval is. Veel andere huurders weten niet of ze op zo’n lijst staan.
Dit blijkt uit meldingen die de Woonbond ontvangt via hun meldpunt huurtoeslag en uit navraag bij letsel- en schadejurist Orlando Kadir, die duizenden slachtoffers van de toeslagenaffaire bijstaat. Zij vrezen dat dit het topje van de ijsberg is. Kassa besteedt daarom vanavond aandacht aan de huurtoeslagaffaire.

Gemiddeld 7200 euro aan huurtoeslag terugbetalen

Huurders moesten gemiddeld 7200 euro aan huurtoeslag terugbetalen volgens de Woonbond. Dit blijkt uit een eerste inventarisatie van 320 meldingen die in de maanden juni en juli bij haar meldpunt binnenkwamen.

Huurtoeslag stopgezet

Bij veel mensen werd de huurtoeslag stopgezet of werd een aanvraag huurtoeslag - naar eigen zeggen onterecht - niet in behandeling genomen. Tientallen huurders geven aan de code OGS (opzet/grove schuld) te hebben gehad waarmee zij bij de fiscus te boek stonden als fraudeur.

Problemen met toeslagen groter dan gedacht

Volgens Kadir zijn de problemen met de toeslagen nog veel groter dan tot nu toe gedacht. Veel gedupeerden van de kinderopvangtoeslag die hij bijstaat, zijn ook geraakt door andere toeslagen, zoals de huurtoeslag, het kindgebonden budget en de zorgtoeslag die zij onterecht moesten terugbetalen. "Opvallend genoeg zitten tussen mijn klanten ook mensen die helemaal geen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen - sommigen ontvingen die niet eens - maar die kregen wèl een onrechte terugvordering van de huurtoeslag voor hun kiezen. Er moet snel duidelijkheid komen hoe groot de groep huurders is die precies in de problemen is gekomen door de huurtoeslag", aldus Kadir. 

Noodvoorziening van 500 euro aan te vragen

Voor gedupeerden van andere toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget, is vooralsnog geen regeling getroffen. De woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat het alleen in acute nood en bij uitzondering een noodvoorziening van 500 euro kan aanvragen, maar dat dit geld eigenlijk is bestemd voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslag. Gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag komen onder voorwaarden ook in aanmerking voor een tegemoetkoming van 30.000 euro via de Catshuisregeling.
Slachtoffers van de kinderopvangtoeslag die Kassa sprak, ontvangen zodoende wel een tegemoetkoming van 30.000 euro via de Catshuisregeling, maar zien nog niets terug in hun portemonnee van alle andere gemiste toeslagen. Kadir is daar woedend over: "Dit gaat om mensen die kapot zijn gemaakt door de overheid, tonnen aan schade hebben, maar vooralsnog een fooitje krijgen voor alleen de misgelopen kinderopvangtoeslag. Wie enkel gedupeerd is voor de zorg-, huurtoeslag of kindgebonden budget wordt zelfs nog helemaal niet geholpen."

Woonbond: Overheid moet mensen tegemoet komen

De Woonbond dringt er bij de overheid op aan om snel duidelijkheid te geven over de omvang van de problemen met de huurtoeslag en mensen tegemoet te komen. "De meldingen die wij ontvangen, komen hard binnen. Die gaat om levens die compleet overhoop zijn gegooid", aldus woordvoerder Marcel Trip. De huurdersvereniging doet ondertussen nader onderzoek naar de circa honderd meldingen die er in augustus en september nog zijn bijgekomen via hun meldpunt.

Geen inzicht in aantal meldingen toeslagen

Hoeveel meldingen over andere toeslagen zijn binnen gekomen via de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen kon de woordvoerder van het ministerie van Financiën gisteren niet aangeven.
Uit een antwoord op Kamervragen bleek deze zomer dat bij circa 200 mensen is geregistreerd dat zij zich specifiek hebben gemeld met problemen bij andere toeslagen dan de kinderopvangtoeslag. Een onderscheid tussen de verschillende toeslagen kon de fiscus ook toen niet aangeven.

Herstelregeling

Aan de herstelregeling voor andere toeslagen wordt op dit moment nog gewerkt. Die zou volgens informatie op de website van de fiscus volgend jaar in werking moeten treden. 
Uit uitzendingen van Kassa bleek eerder al dat de Belastingdienst fouten maakte door de huurtoeslag definitief stop te zetten bij huurders met een die vanwege een te hoog inkomen of vermogen tijdelijk te veel geld op hun rekening hadden staan. De fouten die zijn gemaakt bij de toekenning van dit zogenoemde ‘verworven recht op huurtoeslag’ zijn inmiddels hersteld.

Reactie ministerie van Financiën

Gedupeerd door toeslagenaffaire

Kijk vanavond om 19:05 naar Kassa. Je ziet ons bij BNNVARA op NPO 1.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!