Huurprijzen stijgen ondanks prijsdaling in grote steden
29-03-2021
•
leestijd 2 minuten
•
235 keer bekeken
•
De gemiddelde huurprijs is in heel Nederland verder gestegen, ondanks een prijsdaling in de grote steden. Volgens makelaarsvereniging NVM en vastgoedorganisatie VGM NL is er nog altijd veel meer vraag dan aanbod in huurwoningen.
De daling van de huizenprijzen in grote steden heeft vooral te maken met de uittocht van expats. Door de krapte op de huizenmarkt is het effect daarvan nauwelijks zichtbaar, zien de organisaties.
NVM en VGM zien ook dat het platteland ten opzichte van de steden weer aan aantrekkingskracht wint. Ook dat heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Door het thuiswerken zijn meer huizenkopers op zoek naar buitenruimte en een extra kamer.
Zorgen om de middenhuur
Het aanbod in het middensegment is het afgelopen jaar gedaald. Volgens de organisaties is dat een zorgwekkende ontwikkeling, omdat de behoefte aan huurhuizen tussen de 700 en 1000 euro groot is.
De nieuwbouwhuurwoningen die worden opgeleverd maken volgens de organisaties nog weinig verschil. Bijbouwen van middenhuurwoningen in stedelijke gebieden is moeilijk vanwege de hoge grond- en bouwprijzen. Vanwege een wettelijke beperking van de huurprijsstijging is het daarnaast voor investeerders moeilijker om geld te steken in dit soort huizen.
Overdrachtsbelasting
Meer organisaties houden cijfers bij over de huurmarkt. Woonplatform Pararius, dat vooral veel huurwoningen in steden aanbiedt, meldde eerder dit jaar dat de huurprijzen in de vrije sector al een tijdje een daling laten zien. Volgens Pararius was dit mede het gevolg van particuliere beleggers. Veel particuliere beleggers, die door te investeren het aanbod kunnen vergroten, sloegen eind vorig jaar toe op de woningmarkt omdat zij sinds dit jaar een hogere overdrachtsbelasting betalen. Als het aanbod toeneemt, kunnen de huurprijzen gaan dalen. ANP