Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huurprijs studentenkamers opnieuw flink omhoog

19-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
497 keer bekeken
  •  
studentenkamer huur kamerhuur 1127
De woningnood onder studenten heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde huur voor een studentenkamer inmiddels ruim boven 400 euro huur per maand ligt. In 2018 bedroeg de gemiddelde kale huurprijs nog 385 euro. Dat bedrag is in 2019 gestegen naar 414 euro, een stijging van 7,5%. Dat blijkt uit de jaarlijkse Check-je-kamer Rapportage die de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zaterdagavond presenteert in Kassa.
Uit een steekproef onder ruim 5.000 studenten blijkt bovendien dat bijna 8 op de 10 studenten te veel huur betaalt op basis van het woningwaarderingsstelsel. Gemiddeld betaalt de student 106,69 euro per maand te veel aan huur.  

LSvb pleit voor uitdelen hoge boetes

LSVb-voorzitter Lyle Muns wil paal en perk stellen aan de steeds verder stijgende huurprijzen. "Huisjesmelkers maken misbruik van de crisis op de woningmarkt. Er is een groot tekort aan studentenwoningen. Jongeren zitten in een kwetsbare positie, het is schandalig om daar dan meer geld voor te vragen dan wettelijk mag." Een mogelijke oplossing ligt volgens Muns in forse boetes opleggen. ‘"Zonder zo’n boete is er voor huisjesmelkers geen enkele stimulans om hun gedrag aan te passen", aldus Muns in Kassa.

'Studenten durven niet naar Huurcommissie'

Studenten die te veel betalen, kunnen terecht bij de Huurcommissie. Volgens Gert Jan Bakker van stichting !WOON durven veel studenten dat echter niet: ‘Tijdelijke huurcontracten met een hoge huurprijs zijn steeds meer de norm. Als je hiermee naar de huurcommissie stapt, is het goed mogelijk dat je huurbaas dit tijdelijke contract niet verlengt. En dan sta je na zes maanden op straat.’

PvdA: tijdelijke huurcontracten 'zeer onwenselijk'

Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) laat in het Kassa weten de tijdelijke huurcontracten zeer onwenselijk te vinden. "Het is een beetje zoals het nu op de arbeidsmarkt is: je krijgt eerst een aantal tijdelijke contracten en daarna is het hopen dat je een keer een vast contract krijgt. Er is daardoor een steeds grotere groep huurders die in onzekerheid leeft en daar moet een einde aan komen."

Hoogste huren in Amsterdam

Uit de LSVb-rapportage blijkt verder dat vooral studenten in Amsterdam de hoofdprijs betalen. De kale huurprijs voor een onzelfstandige woning bedraagt daar 557 euro. Ook in Rotterdam (449 euro), Utrecht (431 euro) en Maastricht (421 euro) moeten studenten flink in de buidel tasten. In Enschede wonen studenten het goedkoopst; daar betaalde de gemiddelde student in 2019 305,63 euro aan kale huur voor een kamer.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!