Opvallend veel mensen willen iets doen voor de Oekraïense slachtoffers die in nood verkeren. Er schieten heel veel initiatieven uit de grond. Vele mensen doneren allerlei spullen die ze nog in huis hadden of speciaal gekocht hebben. Anderen helpen bij het inzamelen, sorteren en inpakken van de spullen voor de transporten. Van winterjassen, luiers, tampons, slaapzakken, aggregaten, medische goederen, walkie talkies, rolstoelen, matrassen tot kogelvrije vesten gaan richting Oekraïne. Ook wordt er veel geld gedoneerd, bijvoorbeeld aan Giro555. Er zijn ook mensen die naar het oosten rijden om Oekraïnse vluchtelingen op te halen en velen verklaren zich bereid om iemand in huis te nemen.
In de reportage laten we zien hoe Kinderen in Nood spullen inzamelt en sorteert. Ontzettend veel mensen hebben hulp aangeboden en spullen gedoneerd. Deze organisatie heeft al jaren goede contacten in onder andere Oekraïne.
Op initiatief van de elfjarige Lotte Bood verkoopt groep 8a van basisschool De Hoeksteen in Bussum zelfgemaakte armbandjes en sleutelhangers in de kleur van de Oekraïense vlag. Hiermee zamelen ze geld in voor Oekraïense vluchtelingen.
Jenya Latyshev, geboren in Oekraïne, zamelt met zijn broer en een Oekraïnse student gericht allerlei medische spullen in voor de soldaten die daar strijden. De gewenste goederen worden op een aantal plekkenin Amsterdam verzameld.
Isabelle Ho Kang You uit Amsterdam heeft bij vrienden geld ingezameld om per auto bij de grens van Hongarije-Oekraine twee gevluchte vrienden op te halen uit het queer-circuit. De jongens zijn inmiddels veilig in Nederland gearriveerd en worden door vrienden in huis genomen.
Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen graag iets willen doen. Waar zijn de Oekraïners nou het meest mee geholpen? Die vraag leggen we voor aan Thea Hilhost, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan Erasmus Universiteit. Volgens haar heeft het versturen van willekeurige spullen beperkte waarde. Het is zinvoller om alleen spullen te sturen waar ook echt behoefte aan is. Organisaties of mensen die contacten ter plaatste hebben, weten vaak wat er nodig is. Anders worden vrachtwagens vol geladen met goederen die niet (meer) nodig zijn. Dat kan leiden tot opstopping van de infrastructuur wat zeer ongewenst is.
Een actie op touw zetten om geld op te halen of geld doneren aan een betrouwbare hulporganisatie, is vaak het beste. De bekende hulporganisaties werken nauw samen met veel andere buitenlandse (zuster)organisaties. Zo voertGiro555de campagne ‘Samen in Actie voor Oekraïne’. Daar vallen 11 samenwerkende hulporganisaties onder die de handen ineen hebben geslagen voor hulp aan de slachtoffers.
Tot slot zijn er ook veel mensen die Oekraïense vluchtelingen willen helpen door onderdak te bieden. Als je dat via een organisatie doet, is het makkelijker om vooraf goede afspraken te maken over wat wel en niet mogelijk en gewenst is. Dat kan bijvoorbeeld via de organisatie Takecarebnb, die vluchtelingen koppelt aan gastgezinnen. Ze zoeken nog vrijwilligers om te helpen bij de organisatie hiervan.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!