Veel huishoudens hebben vorig jaar hun energieprijzen te vroeg vastgezet en betaalden daardoor honderden euro’s te veel. De prijzen voor stroom en gas zijn sindsdien namelijk gedaald. Mensen met zonnepanelen profiteerden wel, omdat zij door hun vaste contract nog geen terugleverkosten betalen, zo meldt NU.nl.
In de tweede helft van 2023 kozen veel huishoudens voor de zekerheid van vaste prijzen, nadat dit bijna een jaar lang niet mogelijk was. Hierdoor verdubbelde het aantal huishoudens met een vast energiecontract in het afgelopen jaar tot bijna 4,3 miljoen in begin mei.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) adviseerde ook om een vast contract te nemen als je zekerheid wil. Dit vanwege het prijsplafond voor energie dat met de jaarwisseling zou komen te vervallen. Het was onduidelijk of de tarieven voor stroom en gas na de energiecrisis nog verder zou dalen.
Maar door een milde winter en volle gasopslagen werd energie sinds de herfst toch goedkoper.
Daarbij zijn de bonussen om je energiecontract vast te zetten nu veel hoger dan in het najaar, zo stelt vergelijker Gaslicht.com. Hierdoor zijn huishoudens die nu voor een vast contract kiezen goedkoper uit.
Voor zonnepanelenbezitters is de situatie anders. Hoewel ook zij bij een variabel contract de stroomprijzen zagen dalen, kregen zij ook te maken met terugleverkosten. Vrijwel alle energieleveranciers rekenen kosten voor de stroom die zonnepanelenbezitters terug leveren aan het net. Dit kan hen jaarlijks 200 tot 300 euro extra kosten.
Thema's:
Meer over:
energiecontract, vast contract, energieprijzen, stroom, gas, variabel contract, terugleverkosten, zonnepanelen, acmMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!