'Huisarts ziet weinig in nieuwe diabetespil'
04-08-2016
• leestijd 1 minuten
Nederland heeft de afgelopen vijf jaar naar schatting 335 miljoen euro bespaard met het terughoudend voorschrijven van nieuwe diabetesmedicatie, meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) op basis van onderzoek.
Weinig toegevoegde waarde
In Nederland is slechts 5 procent van alle voorgeschreven diabetesmiddelen een nieuwe medicatie. In Duitsland is dat veel hoger. Daar gaat het om een kwart van alle voorschriften. Ook in andere Europese ligt dit veel hoger dan in ons land.
Dat diabetespatiënten hier minder nieuwe medicijnen krijgen komt volgens het IVM doordat zij bijna allemaal worden behandeld door huisartsen. ,,Nederlandse huisartsen schrijven de nieuwe middelen nauwelijks voor, omdat ze weinig toegevoegde waarde in die middelen zien'', aldus het instituut.
Duur
Nieuwe middelen zijn gemiddeld ruim twintig keer zo duur, vergeleken met bestaande middelen. De afgelopen jaren zijn er twintig verschillende nieuwe middelen tegen diabetes op de markt verschenen.
Gefrustreerd
Volgens het IVM zijn farmaceuten gefrustreerd dat zij, in tegenstelling tot andere landen, in Nederland geen voet aan de grond krijgen. ,,Ze zijn bang dat het Nederlandse model overslaat naar andere landen. Portugal heeft bij ons al informatie ingewonnen en wil weten waarom wij in Nederland anders omgaan met deze medicijnen'', aldus het instituut.
Het aantal patiënten met diabetes stijgt snel en zij hebben levenslang medicijnen nodig. Om die reden zijn diabetesmedicijnen uiterst lucratief voor farmaceutische bedrijven. ANP