Houd inbrekers buiten: Tips om uw huis te beveiligen
04-05-2013
•
leestijd 4 minuten
•
2106 keer bekeken
•
Het is voor veel mensen een nachtmerrie: jouw huis leeggeroofd door inbrekers. Helaas wordt die nachtmerrie soms ook werkelijkheid. Om de kans op inbraak te verkleinen valt er volgens deskundigen nog heel wat te verbeteren aan ons huis en ons gedrag.
Cijfers
In 2012 werd er 91.153 keer ingebroken in Nederland. Dat cijfer stijgt de laatste jaren, want in 2010 lag het cijfer op 82.204 woninginbraken. Dat is een stijging van ruim 10%. Onder meer in de regio's Oost, Midden en Rotterdam gaat het om een flinke stijging. De politie geeft aan dat ze drie soorten inbrekers ziet: groepen die vooral op het platteland inbreken, gelegenheidsinbrekers die in hun eigen buurt toeslaan en oude, professionele inbrekers die alleen op pad gaan. In Nederland wordt slechts 12% van de inbraken opgelost. (Cijfers: Politie)
Flipperen en hengelen
Ex-inbreker Theo Korsten en nu directeur van het beveiligingsadviesbureau
Crime Eyes
legt uit hoe inbrekers te werk gaan. "De methodes van inbrekers zijn door de jaren heen niet echt veel veranderd. Eén van de makkelijkste methodes is insluipen, dus door ramen en deuren die open staan. Ook wordt het slot vaak verbroken met een schroevendraaier of koevoet. Daarnaast zijn er meer gespecialieerde manieren, zoals het boren van gaatjes in het kozijn om zo een raam te openen. Ook de Bulgaarse methode wordt geregeld toegepast. Dan breekt de inbreker het cilinderslot af. Dat kan doordat de deurplaat bij oude sloten met een schroevendraaier opengemaakt kan worden. Een andere specialiteit van inbrekers is 'hengelen'. Dan wordt met een stuk draad de deur opengehengeld. Inbrekers gebruiken ook wel een hard stuk plastic, bijvoorbeeld van een colafles om het slot open te duwen. Dat heet 'flipperen'. Als de buit voor het grijpen staat, kiezen inbrekers ook wel voor minder subtiliteit: dan gaat er gewoon een steen door de ruit." Meer informatie over hoe inbrekers jouw huis proberen binnen te komen, vind je bij de
politie
.
Verschil in kwaliteit hang- en sluitwerk
"Goed hang- en sluitwerk staat bovenaan om inbrekers buiten de deur te houden", zegt Frits van de Kant. Hij is directeur van
Het Beveiligingscentrum
, een opleidingsbedrijf voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. "Dat betekent sloten, deurboompjes, raamgrendels et cetera die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Let in de winkel goed op, want niet al het hang- en sluitwerk dat verkocht wordt beschikt over een keurmerk. Wel of geen keurmerk kan minuten schelen bij het inbreken. Na 1,5 minuut haakt een inbreker vaak af", aldus Van de Kant. "Vooral bij huizen die voor 1999 gebouwd zijn, is het verstandig om het hang- en sluitwerk eens onder de loep te nemen , vult Van de Kant aan. "In dat jaar werd namelijk in het Bouwbesluit vastgelegd dat elke nieuwbouwoning in Nederland inbraakwerende ramen en deuren moet hebben. Bij de huizen die voor 1999 is dit vaak (nog) niet het geval."
Politiekeurmerk Veilig Wonen
Lilian Tieman is programmaleider Veilig Samenleven en Veilig Wonen bij het
Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
. Het centrum gaat onder meer over het Politiekeurmerk Veilig Wonen. "De certificeringsregeling Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de sociale veiligheid in en rond woningen, wooncomplexen en buurten en wijken. De kans dat een gelegenheidsinbreker jouw woning links laat liggen, is twee keer zo groot als deze voldoet aan de eisen van het PKVW. Belangrijk voor het PKVW zijn onder andere goed hang- en sluitwerk dat voldoet aan het SKG-keurmerk." Voor meer informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen klik je
hier
.
Alarm
Tegenwoordig zie je in bouwmarkten en op internet steeds meer ingenieuze en kostbare alarmsystemen. Volgens Van de Kant hoeft zeker niet iedereen gelijk zo'n apparaat aan te schaffen. "De meerwaarde van zo'n systeem met doormelding naar een meldkamer is beperkt. Je moet er rekening mee houden dat het nog wel tien minuten duurt voordat er iemand bij de woning is. Het is belangrijker dat je ervoor zorgt dat inbrekers niet binnenkomen. Als dit soort systemen een melding doorgeven zijn de inbrekers vaak al binnen. Dan hebben ze nog genoeg tijd om wat buit te maken." Woon je wat meer afgelegen of heb je veel waardevols in huis dan is het wel verstandig om een alarmsysteem te overwegen."
Tips van de deskundigen
- Laat geen waardevolle spullen in het zicht laat liggen.
- Bekijk de situatie om je huis. Voorkom dat inbrekers via aanbouw, schutting of losstaande kliko de eerste verdieping van het huis kunnen bereiken. Zorg dat die ramen ook goed hang- en sluitwerk hebben.
- Let ook op kleine raampjes. Een kleine inbreker heeft maar een opening van vijftien centimeter nodig om binnen te komen.
- Laat bij vakantie of andere afwezigheid een bewoonde indruk achter. Dat kan door lampen met timers.
- Denk bij lampen die aangaan door bewegingsdetectie niet alleen aan de lampen buiten, maar ook aan de lampen binnen. Wil je nog meer lezen over inbraakbeveiliging, kijk dan in het bijbehorende
dossier op onze site
.