De horeca werd van alle sectoren in Nederland het hardst getroffen door de coronacrisis. Hier nam de omzet in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer dan de helft af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het eerste kwartaal daalde de omzet al met bijna 14 procent. Met name in april kreeg de sector rake klappen.
In het tweede kwartaal daalde de opbrengsten van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, met 64 procent. Daar daalde de omzet in het eerste kwartaal al met bijna 15 procent. Hotels zagen de omzet ineenstorten, met 75 procent ten opzichte van de eerste meetperiode van het jaar.
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, zagen de opbrengsten in het eerste kwartaal met 14 procent kelderen. In het tweede kwartaal werd bijna de helft minder omgezet. Met een daling van bijna 60 procent nam de omzet van cafés het sterkst af. De omzet van fastfoodrestaurants daalde het minst sterk, maar met bijna 25 procent is de daling volgens het statistiekbureau nog altijd aanzienlijk.
Ondernemers in de horeca zijn nog altijd erg pessimistisch, constateert het CBS. Aan het begin van het derde kwartaal kwam het ondernemersvertrouwen uit op min 52,4. Dit is historisch gezien een hele lage score, maar wel een stuk beter dan aan het begin van het vorige kwartaal. Toen kwam het vertrouwen uit op min 84,3.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!