Het gaat hierbij om al langer lopende consumentenkredieten met een variabele rente die door deskundigen wurgkredieten worden genoemd.
De Commissie van Beroep (CvB) onderschrijft de eerdere uitspraak van de geschillencommissie en stelt dat de klager had mogen verwachten dat de rente op zijn doorlopend krediet gedurende de looptijd van dat krediet in de pas zou blijven met de relevante marktrente. Uit berekeningen van Stichting Geldbelangen die de ABN AMRO-klant vertegenwoordigde, blijkt dit niet het geval te zijn. Hierdoor heeft deze klant volgens haar berekening circa 5200 euro te veel aan rente betaald.
De miljoenenclaim die Consumentenbond Claimservice overweegt in te dienen tegen ABN AMRO, Santander en Vesting Finance komt daarmee een stap dichterbij. ‘We willen de banken eerst de gelegenheid geven om zelf te reageren op de uitspraak. Het zou ze sieren als ze uit eigen beweging mensen gaan compenseren. Daarin zullen wij bemiddelen. Zo niet dan gaan wij in actie komen’, reageert directeur Stef Smit op de uitspraak van de CvB.
De claimorganisatie schat in dat ABN AMRO circa 80.000 van deze kredieten heeft verstrekt en daar komen de betaalrekeningen nog bij waarop mensen rood stonden tegen een te hoge rente. Zij zegt zich in eerste instantie te richten op ABN AMRO, Santander en Vesting Finance, maar roept iedereen op zich te melden die denkt dat hij te veel rente heeft betaald over een krediet bij een geldverstrekker.
Uit onderzoek van Stichting Geldbelangen en Kassa blijkt dat ABN AMRO-klanten niet alleen te veel rente betaalden over doorlopende kredieten; ook de rente op roodstaan op betaalrekeningen blijkt niet in de pas te lopen met de gedaalde marktrente. Kassa besteedde hieraan aandacht in de uitzending van 28 november jl.
Meld je aan om je woekerrente terug te krijgen
Heb jij je al aangemeld bij Consumentenbond Claimservice? Na uitzendingen van Kassa over de woekerrentes op kredieten wil Consumentenbond Claimservice proberen om deze rente voor jou terug te krijgen!
Ondernemers
ABN AMRO ligt ondertussen ook onder vuur door de organisatie Shureluck die ondernemers bijstaat. Hieraan besteedde Kassa afgelopen zaterdag aandacht. Bij deze organisatie zijn inmiddels honderden ondernemers aangesloten die torenhoge rentes hebben betaald over hun ondernemerskrediet. Ook hier liet de bank de rente niet mee dalen met de marktrente die vanaf 2008 fors omlaag ging. Ondernemers betaalden hierdoor in het ergste geval tot 80.000 euro te veel rente afhankelijk van de looptijd en hoogte van de lening. Shureluck gaat een gerechtelijke procedure starten om dat geld terug te krijgen.